De Turkse luchtmacht heeft woensdagavond een basis van de Koerdische Arbeiderspartij PKK gebombardeerd in het noorden van Irak. Dat meldt het officiële Turkse persagentschap Anadolu donderdag.

De luchtaanval in het Qandilgebergte, net over de Turkse grens, duurde twee uur. Over slachtoffers werden geen details verstrekt.

Eerder meldde persbureau DHA dat het Turkse leger ook al luchtaanvallen uitvoerde op het district Idil, in het zuidoosten van Turkije. Doelwit waren eveneens strijders van de verboden PKK, aldus DHA. Er zouden veel doden gevallen zijn, maar exacte cijfers ontbreken.

Het leger heeft zijn offensief tegen de PKK vorige week uitgebreid naar Idil. In de stad geldt een uitgaansverbod. Ook in de stad Cizre en een wijk van de metropool Diyarbakir gelden uitgaansverboden.

Het Turkse leger treedt sinds december tegen PKK-strijders op, die zich verschanst hebben in de steden in het overwegend door Koerden bewoonde zuidoosten van Turkije.

GAL
© GAL

Erdogan wil ook Syrische Koerden uitsluiten van staakt-het-vuren

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dringt erop aan de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) van het staakt-het-vuren in Syrië uit te sluiten. De YPG is evenzeer een "terreurorganisatie" als de Islamitische Staat (IS) en het al-Nusra Front, zei Erdogan woensdag volgens het staatspersagentschap Anadolu in Ankara.

Het bestand zou van vrijdag op zaterdag om middernacht van kracht gaan. Volgens de overeenkomst tussen de VS en Rusland mogen de aanvallen op de IS en het al-Nusra Front voortduren. Die terreurgroepen maken geen deel uit van het staakt-het-vuren.

YPG belangrijke partner voor VS

Erdogan riep de bondgenoten op de Koerdische Democratische Eenheidspartij (PYD) en haar gewapende militie YPG 'eindelijk' als terreurorganisatie te erkennen. De PYD is het Syrisch filiaal van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, waartegen regeringstroepen in het zuidoosten van Turkije een offensief voeren.

Ondanks kritiek van de internationale gemeenschap bestookt Turkije de Syrische Koerden al wekenlang met zware artillerie. De Verenigde Staten beschouwen de YPG echter als een belangrijke partner in de internationale coalitie tegen IS.

"Het feit dat PYD en YPG de verlengde arm van de PKK zijn, moet eindelijk door iedereen aanvaard worden". Erdogan vroeg zich af of de YPG daarvoor "eerst in andere hoofdsteden bomaanslagen moet plegen".

De PKK staat ook in de VS en de EU op de lijst van terreurorganisaties. De Turkse regering acht de YPG en de PKK voor de aanslag van Ankara met 29 doden vorige week verantwoordelijk.

Ze beschuldigt de YPG bovendien van aanvallen op Turkije in het grensgebied. Dat wordt door de YPG ten stelligste ontkend. Dinsdag had de Turkse regering al duidelijk gemaakt, dat ze zich ook bij een staakt-het-vuren het recht voorbehoudt op vergeldingsaanvallen tegen de YPG. (Belga/SD)

De Turkse luchtmacht heeft woensdagavond een basis van de Koerdische Arbeiderspartij PKK gebombardeerd in het noorden van Irak. Dat meldt het officiële Turkse persagentschap Anadolu donderdag.De luchtaanval in het Qandilgebergte, net over de Turkse grens, duurde twee uur. Over slachtoffers werden geen details verstrekt. Eerder meldde persbureau DHA dat het Turkse leger ook al luchtaanvallen uitvoerde op het district Idil, in het zuidoosten van Turkije. Doelwit waren eveneens strijders van de verboden PKK, aldus DHA. Er zouden veel doden gevallen zijn, maar exacte cijfers ontbreken.Het leger heeft zijn offensief tegen de PKK vorige week uitgebreid naar Idil. In de stad geldt een uitgaansverbod. Ook in de stad Cizre en een wijk van de metropool Diyarbakir gelden uitgaansverboden. Het Turkse leger treedt sinds december tegen PKK-strijders op, die zich verschanst hebben in de steden in het overwegend door Koerden bewoonde zuidoosten van Turkije.De Turkse president Recep Tayyip Erdogan dringt erop aan de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) van het staakt-het-vuren in Syrië uit te sluiten. De YPG is evenzeer een "terreurorganisatie" als de Islamitische Staat (IS) en het al-Nusra Front, zei Erdogan woensdag volgens het staatspersagentschap Anadolu in Ankara. Het bestand zou van vrijdag op zaterdag om middernacht van kracht gaan. Volgens de overeenkomst tussen de VS en Rusland mogen de aanvallen op de IS en het al-Nusra Front voortduren. Die terreurgroepen maken geen deel uit van het staakt-het-vuren.Erdogan riep de bondgenoten op de Koerdische Democratische Eenheidspartij (PYD) en haar gewapende militie YPG 'eindelijk' als terreurorganisatie te erkennen. De PYD is het Syrisch filiaal van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK, waartegen regeringstroepen in het zuidoosten van Turkije een offensief voeren. Ondanks kritiek van de internationale gemeenschap bestookt Turkije de Syrische Koerden al wekenlang met zware artillerie. De Verenigde Staten beschouwen de YPG echter als een belangrijke partner in de internationale coalitie tegen IS. "Het feit dat PYD en YPG de verlengde arm van de PKK zijn, moet eindelijk door iedereen aanvaard worden". Erdogan vroeg zich af of de YPG daarvoor "eerst in andere hoofdsteden bomaanslagen moet plegen". De PKK staat ook in de VS en de EU op de lijst van terreurorganisaties. De Turkse regering acht de YPG en de PKK voor de aanslag van Ankara met 29 doden vorige week verantwoordelijk. Ze beschuldigt de YPG bovendien van aanvallen op Turkije in het grensgebied. Dat wordt door de YPG ten stelligste ontkend. Dinsdag had de Turkse regering al duidelijk gemaakt, dat ze zich ook bij een staakt-het-vuren het recht voorbehoudt op vergeldingsaanvallen tegen de YPG. (Belga/SD)