Een dag eerder hadden Turkse functionarissen al aangegeven dat ze vluchtelingen die naar Europa willen niet langer zouden tegenhouden. De president bevestigde de koerswijziging en zei dat hij de grenzen naar Europa openlaat. 'We gaan de deuren niet sluiten', aldus Erdogan. Hij zei te verwachten dat tot en met zondag tussen de 25.000 en 30.000 migranten Europa zullen binnentrekken.

13.000 mensen

Zaterdag leek dat al waarheid te worden. 'Minstens 13.000 mensen bevinden zich aan de 212 kilometer lange grens', stelt de Internationale Organisatie voor Migratie. Volgens het agentschap van de VN zijn daar ook 'families met jonge kinderen bij'.

De OIM is aanwezig om de mensen bij te staan en hulp te verlenen. 'De teams die langs de 212 kilometer lange grens tussen Turkije en Griekenland werken, telden 13.000 mensen die verzameld waren aan de officiële grenspunten in Pazarkule en Ipsala, net als op andere plaatsen', klinkt het.

Veel migranten komen aan in Edirne, in het noordwesten van Turkije. Zij komen met auto's, taxi's en bussen aan vanuit Istanboel, verklaart Lado Gvilava, chef van de Turkse missie van de OIM.

Buitenlandministers bijeen

Bulgarije ontkende zaterdag dat er problemen waren aan zijn grens, nadat het land de controles heeft opgevoerd. 'Er is nul migratie aan onze grens met Turkije', aldus premier Boyko Borisov. Griekenland van zijn kant berichtte dat het zaterdag meer dan 4.000 migranten met onder meer traangas heeft teruggedreven naar Turkije. Dat gebeurde aan de grensovergangen van Kastanies en Pazarkule. Op de Turkse staatstelevisie waren beelden te zien van vluchtelingen onder wie kinderen, die de rivier aan de Turkse grensstad Edirne met Griekenland overstaken. Zowat drieduizend mensen zouden er de nacht hebben doorgebracht, in de kou en regen.

De buitenlandministers van de Europese Unie zullen het tijdens een informele meeting donderdag in de Kroatische hoofdstad Zagreb ook hebben over de crisis. De kwestie-Turkije stond al op de agenda van de informele meeting, nog vóór de Griekse vraag zaterdag om het erover te hebben, aldus een EU-woordvoerster.

Een dag eerder hadden Turkse functionarissen al aangegeven dat ze vluchtelingen die naar Europa willen niet langer zouden tegenhouden. De president bevestigde de koerswijziging en zei dat hij de grenzen naar Europa openlaat. 'We gaan de deuren niet sluiten', aldus Erdogan. Hij zei te verwachten dat tot en met zondag tussen de 25.000 en 30.000 migranten Europa zullen binnentrekken.Zaterdag leek dat al waarheid te worden. 'Minstens 13.000 mensen bevinden zich aan de 212 kilometer lange grens', stelt de Internationale Organisatie voor Migratie. Volgens het agentschap van de VN zijn daar ook 'families met jonge kinderen bij'. De OIM is aanwezig om de mensen bij te staan en hulp te verlenen. 'De teams die langs de 212 kilometer lange grens tussen Turkije en Griekenland werken, telden 13.000 mensen die verzameld waren aan de officiële grenspunten in Pazarkule en Ipsala, net als op andere plaatsen', klinkt het. Veel migranten komen aan in Edirne, in het noordwesten van Turkije. Zij komen met auto's, taxi's en bussen aan vanuit Istanboel, verklaart Lado Gvilava, chef van de Turkse missie van de OIM.Bulgarije ontkende zaterdag dat er problemen waren aan zijn grens, nadat het land de controles heeft opgevoerd. 'Er is nul migratie aan onze grens met Turkije', aldus premier Boyko Borisov. Griekenland van zijn kant berichtte dat het zaterdag meer dan 4.000 migranten met onder meer traangas heeft teruggedreven naar Turkije. Dat gebeurde aan de grensovergangen van Kastanies en Pazarkule. Op de Turkse staatstelevisie waren beelden te zien van vluchtelingen onder wie kinderen, die de rivier aan de Turkse grensstad Edirne met Griekenland overstaken. Zowat drieduizend mensen zouden er de nacht hebben doorgebracht, in de kou en regen.De buitenlandministers van de Europese Unie zullen het tijdens een informele meeting donderdag in de Kroatische hoofdstad Zagreb ook hebben over de crisis. De kwestie-Turkije stond al op de agenda van de informele meeting, nog vóór de Griekse vraag zaterdag om het erover te hebben, aldus een EU-woordvoerster.