Erdogan beschuldigt Israël van ‘Hitlerachtig fascisme’

De Turkse premier Tayyip Recep Erdogan. © REUTERS

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft hard uitgehaald naar Israël. Hij verwijt de joodse staat een ‘Hitlerachtig fascisme’: ‘Hoe kan je hun daden noemen, anders dan genocide? Dit is het in leven houden van Hitlers geest.’

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zich heel scherp uitgelaten over Israël tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Hij verweet de joodse staat ‘een Hitlerachtig fascisme’, zo meldt ArabNews. Erdogan deed de uitspraak in een reactie op de vraag van het American Jewish Congress om een in 2004 uitgereikte prijs terug te geven. Erdogan had de ‘Profile of Courage’ gekregen voor zijn inzet voor de vrede in het Midden-Oosten. Omdat Erdogan harde woorden sprak over de Israëlische bombardementen op Gaza, ‘gevaarlijke retoriek’ aldus het American Jewish Congres, vroeg de organisatie om de prijs terug te geven.

Erdogan: ‘Wat is het verschil met deze Israëlische daden en die van de nazi’s en Hitler?’

Erdogan reageerde door nog harder uit te halen. Op een grote verkiezingsbijeenkomst in het oosten van Turkije – Erdogan is kandidaat om president van Turkije te worden – zei hij dat hij de onderscheiding met plezier teruggeeft. ‘Als je achter deze wreedheden, deze genocide, dit Hitlerachtige fascisme staat, neem dan je onderscheiding terug. Wat is het verschil met deze Israëlische daden en die van de nazi’s en Hitler? Is er een ander woord dan genocide voor wat Israël doet in Gaza? Dit is racisme. Dit is fascisme. Dit is het in leven houden van Hitlers geest.’

Erdogan: ‘Wij beschermen de joden’

Volgens Arabnews werpt Erdogan zich op als de ‘kampioen van de Palestijnse rechten’ en heeft hij in de aanloop naar de presidentsverkiezingen op 10 augustus zijn kritiek op Israël opgevoerd door op dagelijkse verkiezingsbijeenkomsten tirades af te steken.

Eerder zei hij dat hoewel de Israëli’s ‘dag en nacht Hitler vervloeken, hun barbaarsheid die van Hitler nu overtreft’.

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan© Imageglobe

Daarvoor zet hij ook de Turkse geschiedenis in. ‘Wie kwam op voor de joden, toen ze verbannen werden uit hun thuislanden? Onze voorvaderen, de Ottomanen,’ zo verwijst hij naar de 15e eeuw, toen de joden uit Spanje verdreven werden en in het Ottomaanse Rijk een onderkomen kregen. ‘Ben je niet beschaamd? Hoe immoreel ben je? Het zijn wij die de joden beschermen en hen een veilig leven bieden op onze bodem.’

Voormalige bondgenoten

De banden tussen Turkije en Israël zijn niet altijd zo slecht geweest. Integendeel: de beide landen waren regionale bondgenoten. In 2010 kwam de relatie onder druk te staan. Israël voerde toen een raid uit op een schip dat met hulpgoederen Gaza probeerde te bereiken. Daarbij kwamen negen Turkse burgers om. Dat Israël weigerde zich daarvoor te verontschuldigen, zorgde na een escalerende ruzie van enkele dagen tot het volledig verbreken van alle militaire en handelsbanden met Israël.

Erdogan beschuldigt Israël van 'Hitlerachtig fascisme'
© Reuters

In 2009 werkte Erdogan zich ook in de schijnwerpers met sterke taal tegen Israël, toen weliswaar in stijlvollere bewoordingen. Op het Wereld Economisch Forum in Davos verliet hij een debat met de toenmalige Israëlische president Shimon Peres, omdat hij vond dat hij niet genoeg tijd kreeg voor een repliek. Merk op dat zijn betoog toen een stuk genuanceerder was dan vandaag.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Polariseren

Het was dergelijk optreden dat hem populair maakte in de Arabische en islamitische wereld, naast het feit dat hij economische groei en vooruitgang koppelde aan een duidelijke islamitische identiteit.

Ondertussen is Erdogan geëvolueerd richting een veel hardere en polariserende retoriek en politiek. Zeer zichtbare uitingen daarvan waren zijn fel bekritiseerde reacties op de Gezi-protesten en de sluipende islamisering van Turkije die hij met zijn AKP-partij doorvoert. Daarbij draait hij gaandeweg de seculiere hervormingen van ‘de vader aller Turken’ Kemal Attatürk terug. Wat de Turkse samenleving stevig polariseert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content