Op het ogenblik dat zijn premier Ahmet Davutoglu in Brussel met de Europese Unie een akkoord probeert te sluiten over de vluchtelingencrisis, trekt Erdogan hard van leer. In plaats van Turkije te zeggen wat het moet doen, zou Europa beter in eigen boezem kijken.

"De Europese landen zijn nog steeds even roekeloos, het is alsof ze dansen in een mijnenveld", zei hij tijdens een rechtstreeks op de televisie uitgezonden toespraak. Zondag werd in de Turkse hoofdstad Ankara opnieuw een aanslag gepleegd, waarbij tientallen doden vielen, en er is volgens Erdogan "geen enkele reden waarom die bom niet in Brussel of eender welke andere Europese stad kan ontploffen".

Hij verwees expliciet naar een protestactie van pro-Koerdische manifestanten die deze week in Brussel plaatsvond. Sommige deelnemers zwaaiden met vlaggen van de in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die mee verantwoordelijk zou zijn voor die aanslag. "Sympathisanten van de terroristische organisatie voerden (in Brussel) een show op", verklaarde Erdogan.

De demarche van Erdogan is bij de Belgische eerste minister Charles Michel duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. "Vrijheid van meningsuiting is essentieel in een democratie. België heeft zich ertoe verbonden deze waarden in eigen land en in het buitenland te verdedigen", schreef hij na de middag in een Engelstalige tweet. (Belga/NSK)

Op het ogenblik dat zijn premier Ahmet Davutoglu in Brussel met de Europese Unie een akkoord probeert te sluiten over de vluchtelingencrisis, trekt Erdogan hard van leer. In plaats van Turkije te zeggen wat het moet doen, zou Europa beter in eigen boezem kijken."De Europese landen zijn nog steeds even roekeloos, het is alsof ze dansen in een mijnenveld", zei hij tijdens een rechtstreeks op de televisie uitgezonden toespraak. Zondag werd in de Turkse hoofdstad Ankara opnieuw een aanslag gepleegd, waarbij tientallen doden vielen, en er is volgens Erdogan "geen enkele reden waarom die bom niet in Brussel of eender welke andere Europese stad kan ontploffen".Hij verwees expliciet naar een protestactie van pro-Koerdische manifestanten die deze week in Brussel plaatsvond. Sommige deelnemers zwaaiden met vlaggen van de in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die mee verantwoordelijk zou zijn voor die aanslag. "Sympathisanten van de terroristische organisatie voerden (in Brussel) een show op", verklaarde Erdogan.De demarche van Erdogan is bij de Belgische eerste minister Charles Michel duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. "Vrijheid van meningsuiting is essentieel in een democratie. België heeft zich ertoe verbonden deze waarden in eigen land en in het buitenland te verdedigen", schreef hij na de middag in een Engelstalige tweet. (Belga/NSK)