‘Er zijn duizenden Fergusons in Amerika’

Protesten in Ferguson © REUTERS

In het Amerikaanse stadje Ferguson waar een zwarte tiener door een agent werd doodgeschoten, hebben gepensioneerde politieagenten zich bij de betogers aangesloten. ‘Er zijn duizenden van deze gevallen in Amerika, het hele systeem is corrupt’, getuigt een blanke agent.

Politieagenten die met pensioen zijn, hebben zich aangesloten bij de betogers van het Amerikaanse stadje Ferguson om de ‘waarheid’ te eisen over de omstandigheden waarin een zwarte achttienjarige door een blanke politieman werd doodgeschoten.

‘Er zijn duizenden Fergusons in Amerika’, meent Ray Lewis, een blanke politiegent die acht jaar met pensioen is. ‘Het hele systeem is corrupt. De zwarten weten dat heel goed, want ze zijn er hun hele leven het slachtoffer van.’

‘Die mensen werden hun hele leven uitgebuit en onderdrukt en dan blijkt een van hun politieagenten misschien een van hen te hebben vermoord’, aldus Lewis, die 24 jaar bij de politie van Philadelphia diende.

In 2011 betoogde hij in New York in uniform aan de zijde van Occupy Wall Street, vrijdag was hij in Ferguson, in de Amerikaanse staat Missouri, om te protesteren tegen de militarisering van de politie-uitrusting en de privatisering van de gevangenissen.

Matthew Fogg, een vroegere agent van de federale politie in Washington, zei dat ‘Amerika veeleer verdeeld blijft in de rassenkwestie’. De relaties tussen de zwarten en de ordediensten ‘zijn er triest aan toe’. Volgens de Afro-Amerikaan, die in 1998 een proces tegen de staat won in een zaak van rassendiscriminatie bij de federale politie, zijn er in de Verenigde Staten plaatsen waar geen antidrugsoperaties gehouden worden omdat er anders blanken tegen de lamp zouden kunnen lopen. ‘Onze oversten zeiden ons: daar kennen de mensen rechters, advocaten en politici en kelderen ze de operatie met één telefoontje.’ (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content