Begin juni waren de koffers van de Trumpcampagne zo goed als leeg. Zijn reserves van 1,3 miljoen dollar zouden een te herkiezen Congreslid zorgen gebaard hebben, laat staan een presidentskandidaat. Potentiële geldschieters en zijn fans hadden het gevoel dat Donald Trump het zelf wel zou betalen - zoals hij in de voorverkiezingen grotendeels had gedaan. Hillary Clinton lag op dat moment ruim 40 miljoen dollar voor, met reserves van 42 miljoen dollar.

Daar is nu, volgens voorlopige cijfers, verandering in gekomen.

In de loop van juni haalde de Trumpcampagne zelf en de partijcomités samen 51 miljoen dollar binnen, tegen 69 miljoen voor Hillary Clinton. In juli werd dat 82 miljoen voor Trump tegen 90 miljoen voor Hillary Clinton.

Volgens de Trump-campagne werd 64 miljoen dollar voor juli werd ingezameld in een gezamenlijke fondswerving met de Republikeinse Partij, leverden 20 fundraising maaltijden 16 miljoen op, en droeg Trump zelf 2 miljoen bij.

Qua reserves staat Trump nu zelfs voor op Clinton: volgens The New York Times had begin augustus 74 miljoen in zijn campagnekas, terwijl Hillary Clinton 58 miljoen aan reserves had.

Nog niet begonnen

Het verschil in reserves heeft ermee te maken dat Clinton een veel groter team moet betalen (800 medewerkers tegen 80 voor Trump, volgens cijfers van midden juli - de Trumpcampagne werft nu wel aan) en dat Clinton al veel meer uitgeeft aan advertenties.

Volgens cijfers die NBC wist te vergaren heeft Clinton tot dusver 68 miljoen dollar besteed aan advertenties, tegen 6 miljoen voor Trump. Clinton heeft voor 98 miljoen dollar aan tv-advertentietijd gereserveerd, tegen 817.000 dollar voor Trump.

De campagne van de als zuinig bekendstaande Trump moet eigenlijk nog met een advertentie-offensief beginnen.

Trump zelf beweerde maandag dat kleine donoren in juli 35,8 miljoen dollar bijdroegen tot zijn campagne. Als dat cijfer correct is, zou het betekenen dat Trump die kleine bijdragen ontvangt op de schaal die voorheen alleen de democratische socialist Bernie Sanders wist te bereiken.

De fondswerving gaat in de nieuwe maand onverminderd verder. In een nieuwe mailing biedt Trump gesigneerde exemplaren van zijn boek 'The Art of the Deal' aan voor wie minstens 184 dollar bijdraagt aan de campagne.

Begin juni waren de koffers van de Trumpcampagne zo goed als leeg. Zijn reserves van 1,3 miljoen dollar zouden een te herkiezen Congreslid zorgen gebaard hebben, laat staan een presidentskandidaat. Potentiële geldschieters en zijn fans hadden het gevoel dat Donald Trump het zelf wel zou betalen - zoals hij in de voorverkiezingen grotendeels had gedaan. Hillary Clinton lag op dat moment ruim 40 miljoen dollar voor, met reserves van 42 miljoen dollar.Daar is nu, volgens voorlopige cijfers, verandering in gekomen. In de loop van juni haalde de Trumpcampagne zelf en de partijcomités samen 51 miljoen dollar binnen, tegen 69 miljoen voor Hillary Clinton. In juli werd dat 82 miljoen voor Trump tegen 90 miljoen voor Hillary Clinton. Volgens de Trump-campagne werd 64 miljoen dollar voor juli werd ingezameld in een gezamenlijke fondswerving met de Republikeinse Partij, leverden 20 fundraising maaltijden 16 miljoen op, en droeg Trump zelf 2 miljoen bij.Qua reserves staat Trump nu zelfs voor op Clinton: volgens The New York Times had begin augustus 74 miljoen in zijn campagnekas, terwijl Hillary Clinton 58 miljoen aan reserves had. Het verschil in reserves heeft ermee te maken dat Clinton een veel groter team moet betalen (800 medewerkers tegen 80 voor Trump, volgens cijfers van midden juli - de Trumpcampagne werft nu wel aan) en dat Clinton al veel meer uitgeeft aan advertenties.Volgens cijfers die NBC wist te vergaren heeft Clinton tot dusver 68 miljoen dollar besteed aan advertenties, tegen 6 miljoen voor Trump. Clinton heeft voor 98 miljoen dollar aan tv-advertentietijd gereserveerd, tegen 817.000 dollar voor Trump.De campagne van de als zuinig bekendstaande Trump moet eigenlijk nog met een advertentie-offensief beginnen.Trump zelf beweerde maandag dat kleine donoren in juli 35,8 miljoen dollar bijdroegen tot zijn campagne. Als dat cijfer correct is, zou het betekenen dat Trump die kleine bijdragen ontvangt op de schaal die voorheen alleen de democratische socialist Bernie Sanders wist te bereiken. De fondswerving gaat in de nieuwe maand onverminderd verder. In een nieuwe mailing biedt Trump gesigneerde exemplaren van zijn boek 'The Art of the Deal' aan voor wie minstens 184 dollar bijdraagt aan de campagne.