Enkel mannen toegelaten op vrouwenrechtenconferentie IJsland

IJslands minister van Buitenlandse Zaken Gunnar Bragi Sveinsson © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

IJsland heeft plannen aangekondigd om een conferentie van de Verenigde Naties te organiseren over vrouwen en gendergelijkheid. Klein detail: enkel mannen zijn uitgenodigd.

Minister van Buitenlandse Zaken van IJsland, Gunnar Bragi Sveinsson, kondigde tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties aan een conferentie over vrouwen en gendergelijkheid te organiseren in januari.

‘Positief bespreken’

‘Het is een unieke conferentie’, aldus Sveinsson geciteerd door de Washington Post. ‘Het zal de eerste keer zijn dat binnen de VN enkel mannelijke leiders samengeroepen zullen worden om gendergelijkheid te bespreken.’

De conferentie zal zich vooral richten op geweld tegen vrouwen. De bedoeling is dat mannen rond de tafel zitten en gendergelijkheid op een ‘positieve manier’ bespreken.

Bij de start van de ‘HeForShe’-campagne, haalde ook actrice Emma Watson de nood aan mannen in de strijd voor gendergelijkheid aan. ‘In 1995 hield Hillary Clinton een ondertussen beroemde speech in Beijing over vrouwenrechten’, aldus Watson. ‘Maar wat mij vooral opviel, was dat slechts 30 procent van het publiek mannelijk was. Hoe kunnen we de wereld veranderen als slechts de helft ervan uitgenodigd wordt of zich welkom voelt om deel te nemen aan de gesprekken?’

‘Pas over 95 jaar gelijk’

De geplande bijeenkomst maakt dan ook deel uit van de globale campagne die 100.000 mannen en jongens wil betrekken in de strijd voor gendergelijkheid. Een strijd die de VN graag in 2015 beslecht had gezien.

Maar die deadline zal niet gehaald worden. In een interview eerder dit jaar dat door Washington Post wordt aangehaald, zei het hoofd van de VN-Vrouwenvertegenwoordiger, Phumzile Mlambo-Ngcuka, dat als de zaken niet veranderen, gendergelijkheid pas over 95 jaar bereikt zou worden.

‘Uitzonderlijke bijdrage’

Organisatoren IJsland en Suriname zijn elkaars tegenpolen op vlak van vrouwenrechten. Het rapport over genderongelijkheid van het Wereld Economisch Forum uit 2013 plaatste IJsland bovenaan de ranglijst voor gelijkheid in de economie, gezondheidszorg en andere thema’s. Suriname daarentegen bengelde onderaan op een 110de plaats, met dus grote genderongelijkheid.

Volgens de IJslandse minister Sveinsson zal de conferentie echter een ‘uitzonderlijke bijdrage’ leveren aan de twintigste verjaardag van de belangrijke VN-conferentie over vrouwen in Beijing.

Tijdens die conferentie in 1995 spoorde toenmalig presidentsvrouw Hillary Clinton de aanwezige wereldleiders aan tot actie door te stellen dat ‘vrouwenrechten, mensenrechten zijn’. Bijna 190 landen engageerden zich om gendergelijkheid te bereiken. De conferentie werd een blauwdruk voor actie door de internationale gemeenschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content