Na het ontslag van een aantal ministers is de nieuwe Franse president Emmanuel Macron woensdag reeds tot zijn eerste regeringsherschikking overgegaan. De vrijgekomen plaats op Justitie wordt voortaan bezet door de juriste Nicole Belloubet, zo deelde de secretaris-generaal van het Elysée, Alexis Kohler, woensdagavond in Parijs mee. Belloubet vervangt er Modem-kopstuk Francois Bayrou. Ook op de nieuwe portefeuille, minister voor Europa, komt met Nathalie Loiseau een nieuw en vrouwelijk gezicht: zij was tot dusver leidster van de hogeschool voor de elite ENA, waar ook Macron heeft gestudeerd. Driemaal is vrouwelijk scheepsrecht met ex-staatssecretaresse Florence Parly, tot dusver manager van het Spoor, op tot 'ministre des Armées' herdoopte Defensie.

De regering van premier Edouard Philippe was na de (tweede ronde van de) parlementsverkiezingen zondag, zoals de traditie het wil, teruggetreden. Geen verandering op Buitenlandse Zaken, waar Jean-Yves Le Drian, overloper van de zieltogende PS, de scepter blijft zwaaien.

Drie ministers die ermee ophielden, waren leden van de centrumpartij Modem. Justitie gaat tegen alle drie beschuldigingen na van fictieve tewerkstelling van partijmedewerkers als parlementair assistent van EU-parlementariërs. Het vierde verdwijnende gezicht is dat van minister van Cohesie van de territoria Richard Ferrand. Dat lid van Macrons partij La République en Marche (LREM) werd uit de nieuwe regeringsploeg gehouden wegens verdenkingen van betrokkenheid bij een immobiliënzaak.

Met de viervoudige vervanging overleeft de regering-Macron haar eerste 'crisis' tijdens haar korte bestaan. De hyperambitieuze Macron wil immers het verhinderen van belangenconflicten bij ordonnantie regelen. Ironisch genoeg was het de in opspraak gekomen Bayrou die aan de basis van die nieuwe wet zou liggen.

De crisis was voldoende voor de oppositie om al 'verontwaardigd' te regeren. Macron 'gooit zijn ministers weg als oude handdoeken', wist FN-leidster Marine Le Pen. Ondertussen probeert de verslagen politieke wereld zich van de veronderstelde aardschok-Macron te herstellen. Een twintigtal afgevaardigden van de rechtse partij Les Républicains gaan een eigen fractie vormen met de 18 parlementariërs van de UDI (Union des démocrates et indépendants) om in een meer gesloten slagorde oppositie te voeren tegen de door LREM gedomineerde Assemblée.

Na het ontslag van een aantal ministers is de nieuwe Franse president Emmanuel Macron woensdag reeds tot zijn eerste regeringsherschikking overgegaan. De vrijgekomen plaats op Justitie wordt voortaan bezet door de juriste Nicole Belloubet, zo deelde de secretaris-generaal van het Elysée, Alexis Kohler, woensdagavond in Parijs mee. Belloubet vervangt er Modem-kopstuk Francois Bayrou. Ook op de nieuwe portefeuille, minister voor Europa, komt met Nathalie Loiseau een nieuw en vrouwelijk gezicht: zij was tot dusver leidster van de hogeschool voor de elite ENA, waar ook Macron heeft gestudeerd. Driemaal is vrouwelijk scheepsrecht met ex-staatssecretaresse Florence Parly, tot dusver manager van het Spoor, op tot 'ministre des Armées' herdoopte Defensie.De regering van premier Edouard Philippe was na de (tweede ronde van de) parlementsverkiezingen zondag, zoals de traditie het wil, teruggetreden. Geen verandering op Buitenlandse Zaken, waar Jean-Yves Le Drian, overloper van de zieltogende PS, de scepter blijft zwaaien. Drie ministers die ermee ophielden, waren leden van de centrumpartij Modem. Justitie gaat tegen alle drie beschuldigingen na van fictieve tewerkstelling van partijmedewerkers als parlementair assistent van EU-parlementariërs. Het vierde verdwijnende gezicht is dat van minister van Cohesie van de territoria Richard Ferrand. Dat lid van Macrons partij La République en Marche (LREM) werd uit de nieuwe regeringsploeg gehouden wegens verdenkingen van betrokkenheid bij een immobiliënzaak. Met de viervoudige vervanging overleeft de regering-Macron haar eerste 'crisis' tijdens haar korte bestaan. De hyperambitieuze Macron wil immers het verhinderen van belangenconflicten bij ordonnantie regelen. Ironisch genoeg was het de in opspraak gekomen Bayrou die aan de basis van die nieuwe wet zou liggen. De crisis was voldoende voor de oppositie om al 'verontwaardigd' te regeren. Macron 'gooit zijn ministers weg als oude handdoeken', wist FN-leidster Marine Le Pen. Ondertussen probeert de verslagen politieke wereld zich van de veronderstelde aardschok-Macron te herstellen. Een twintigtal afgevaardigden van de rechtse partij Les Républicains gaan een eigen fractie vormen met de 18 parlementariërs van de UDI (Union des démocrates et indépendants) om in een meer gesloten slagorde oppositie te voeren tegen de door LREM gedomineerde Assemblée.