Emir in eerste interview: ‘Qatar is geen Club Med voor terroristen’ (video)

Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani van Qatar © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

In zijn eerste interview als emir van Qatar verdedigt Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani zijn land tegen de beschuldigingen dat het terroristen sponsort. De emir belooft de strijd tegen de Islamitische Staat te steunen.

Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani (34) gaf een exclusief interview aan Christiane Amanpour van CNN. Qatar krijgt het verwijt dat het moslimextremisten een hand boven het hoofd houdt en financiert. Deze week nog noemde de Israëlische vertegenwoordiger bij de VN, Ron Prosor, de steenrijke golfstaat het ‘Club Med voor terroristen’.

Verschillen

‘Wij sponsoren geen terroristen,’ zei de emir. ‘Wij beschouwen die groepen in Syrië en Irak (verwijzend naar IS, Al-Nusra, …) ook als terroristen.’

Er zijn volgens hem wel verschillen. ‘De Amerikanen en andere landen beschouwen bepaalde groeperingen in pakweg Egypte en Libië als terroristen, maar wij niet. Wij accepteren geen financiering van terreurgroeperingen in Irak en Syrië, maar het zou een grote vergissing zijn om elke islamitische beweging als extremistisch te aanzien.’

Bombardementen

Qatar was een van de vijf Arabische staten die maandag deelnamen aan de door de Verenigde Staten aangevoerde luchtaanvallen in het noorden van Syrië. ‘En we zullen nog een tijdje meedoen,’ zei de emir.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content