Wereldwijd leven er 10 miljoen staatloze personen. Om dit aantal terug te dringen lanceert de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) een wereldwijde campagne. De Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar Desmond Tutu en Amerikaanse actrice Angelie Jolie ondersteunen deze actie en vragen '10 miljoen handtekeningen om het leven van 10 miljoen mensen te kunnen verbeteren' tegen 2024.

'Staatlozen worden behandeld als criminelen, alsof alleen hun bestaan al een misdaad is', zegt Antonio Guterres hoofd van UNHCR. Staatlozen hebben geen nationaliteit en worden in geen enkel land als burger erkend. Zij bestaan dus niet op papier en kunnen geen aanspraak maken op basisrechten zoals gezondheidszorg of onderwijs. Staatloosheid heeft verschillende oorzaken, de meeste zijn juridisch gegrond zoals de discriminatie van minderheidsgroepen in de nationaliteitswetgeving. Ook bij het ontstaan van een nieuw land vallen sommige bewoners uit de boot.

UNHCR richtte daarom een tienpuntenplan op dat vooral focust op kinderen geboren zonder nationaliteit. Want elke tien minuten wordt er ergens ter wereld een staatloze baby geboren en kinderen maken een derde uit van de groep van staatlozen.

'Dit plan is veel te optimistisch', reageert Mathew Smith van de mensenrechtenorganisatie Fortify Rights op Al Jazeera. 'Wel worden staatlozen door dit plan nog eens onder de aandacht gebracht, wat ook een goede verwezenlijking is.'

'Wild dier'

De grootste populatie staatlozen woont in Myanmar, de Rohinya-gemeenschap wordt de Myanmarese nationaliteit namelijk systematisch geweigerd. Daarnaast zijn er veel staatlozen in Ivoorkust, Thailand, Nepal, Letland en de Dominicaanse Republiek. De VN waarschuwt dat het conflict in Syrië tot een heleboel nieuwe staatlozen kan leiden. Syrische vrouwen gevlucht naar naburige landen bevallen er in vluchtelingenkampen zonder geldig geboortecertificaat.

'Zonder nationaliteit ben je niet meer dan een wild dier dat zich verplaatst van staat naar staat', aldus Maryam Draogo, zij ontving onlangs het Ivoriaanse staatsburgerschap.

Wereldwijd leven er 10 miljoen staatloze personen. Om dit aantal terug te dringen lanceert de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) een wereldwijde campagne. De Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar Desmond Tutu en Amerikaanse actrice Angelie Jolie ondersteunen deze actie en vragen '10 miljoen handtekeningen om het leven van 10 miljoen mensen te kunnen verbeteren' tegen 2024.'Staatlozen worden behandeld als criminelen, alsof alleen hun bestaan al een misdaad is', zegt Antonio Guterres hoofd van UNHCR. Staatlozen hebben geen nationaliteit en worden in geen enkel land als burger erkend. Zij bestaan dus niet op papier en kunnen geen aanspraak maken op basisrechten zoals gezondheidszorg of onderwijs. Staatloosheid heeft verschillende oorzaken, de meeste zijn juridisch gegrond zoals de discriminatie van minderheidsgroepen in de nationaliteitswetgeving. Ook bij het ontstaan van een nieuw land vallen sommige bewoners uit de boot. UNHCR richtte daarom een tienpuntenplan op dat vooral focust op kinderen geboren zonder nationaliteit. Want elke tien minuten wordt er ergens ter wereld een staatloze baby geboren en kinderen maken een derde uit van de groep van staatlozen. 'Dit plan is veel te optimistisch', reageert Mathew Smith van de mensenrechtenorganisatie Fortify Rights op Al Jazeera. 'Wel worden staatlozen door dit plan nog eens onder de aandacht gebracht, wat ook een goede verwezenlijking is.' De grootste populatie staatlozen woont in Myanmar, de Rohinya-gemeenschap wordt de Myanmarese nationaliteit namelijk systematisch geweigerd. Daarnaast zijn er veel staatlozen in Ivoorkust, Thailand, Nepal, Letland en de Dominicaanse Republiek. De VN waarschuwt dat het conflict in Syrië tot een heleboel nieuwe staatlozen kan leiden. Syrische vrouwen gevlucht naar naburige landen bevallen er in vluchtelingenkampen zonder geldig geboortecertificaat. 'Zonder nationaliteit ben je niet meer dan een wild dier dat zich verplaatst van staat naar staat', aldus Maryam Draogo, zij ontving onlangs het Ivoriaanse staatsburgerschap.