Elitesoldaten ruziën over wie bin Laden doodschoot

De jacht op Osama bin Laden werd live gevolgd vanuit de Situation Room in het Witte Huis op 1 mei 2011. © Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

In de nasleep van de onthulling wie Osama bin Laden doodschoot, is een opmerkelijke discussie ontstaan tussen twee Amerikaanse elitesoldaten.

De 38-jarige Robert O’Neill heeft aan de Washington Post verklaard dat hij de elitesoldaat van de Amerikaanse speciale eenheid Navy Seals is die Osama bin Laden op 2 mei 2011 in het hoofd schoot tijdens een raid in het Pakistaanse Abbottabad. Zijn verhaal spreekt echter de versie tegen in een boek uit 2012 van Matt Bissonnette, een andere voormalige elitesoldaat die ook betrokken was bij de raid.

De Amerikaanse Navy Seals houden zich gewoonlijk aan de zogenaamde ‘Code of silence’ die hen verbiedt om publiekelijk de eer op te strijken voor hun daden. O’Neill had echter al in 2012 anoniem zijn verhaal verteld aan het magazine Esquire. Op 11 en 12 november zou zijn identiteit dan wereldwijd onthuld worden tijdens een televisiedocumentaire op de Amerikaanse zender FOX News met als titel ‘The Man who Killed Usama Ben Laden’ (De man die Osama bin Laden heeft gedood).

Misnoegde Navy Seals

Het nieuws van de onthulling viel bij andere militairen niet in goede aarde. Daarom lekte een website die gerund wordt door voormalige Navy Seals uit protest zijn naam nog voor de documentaire op antenne verscheen.

Rob O'Neill
Rob O’Neill© twitter

O’Neill besloot dan maar zelf naar buiten te komen via een interview in de Washington Post. Volgens O’Neill liepen hij en een andere, niet-geïdentificeerde Navy Seal de trappen op naar de derde verdieping van het huis waar bin Laden verbleef en zag hij de terroristenleider kortstondig in de deuropening verschijnen. De onbekende Navy Seal vuurde een schot af, maar dat miste klaarblijkelijk zijn doel. Daarna ging O’Neill de kamer binnen en schoot bin Laden in het hoofd. ‘Ik ben hem voorbijgestoken om de kamer binnen te gaan (…), Bin Laden stond recht. Hij hield zijn handen op de schouders van een vrouw en duwde haar naar voor’, zo zei O’Neill. De ex-soldaat verklaarde dat hij ondanks de duisternis de terroristenleider duidelijk kon identificeren en een schot afvuurde. Het was, zo vervolgde hij, overduidelijk dat Osama dood was want zijn schedel spatte uiteen.

Bissonnette schrijft echter in zijn boek No Easy Day dat het de onbekende soldaat was die bin Laden doodde. Hoe de vork echt aan de steel zit, zal wellicht jaren geheim blijven. Het Pentagon wil immers noch bevestigen noch ontkennen of het verhaal van ‘O Neill klopt. Bovendien zeggen andere Navy Seals dat het door de chaos onmogelijk is om te weten te komen welke kogels bin Laden uiteindelijk hebben gedood.

Doodsbedreigingen

O’Neill heeft naar eigen zeggen lang getwijfeld om zijn naam, die al in militaire milieus en in sommige media circuleerde, bekend te maken, maar besloot uiteindelijk om uit de schaduw te treden na een ontmoeting met slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 en uit vrees dat iemand anders zijn naam zou lekken.

Meteen na de onthulling kreeg O’Neill al doodsbedreigingen van jihadisten. Via Twitter en het forum van de jihadisten van al-Minbar werden foto’s van O’Neill verspreid met boodschappen in het Arabisch of Engels die de ‘lone-wolf fighters’ oproept om de dood van de al-Qaidaleider te wreken. ‘We zullen naar de ‘lone wolfs’ in de VS de foto sturen van Robert O’Neill, die sjeik Osama bin Laden doodde’, klinkt het in een van de berichten. ‘Beste moslims in de Verenigde Staten, dit is jullie kans om in het Paradijs te geraken’, aldus een andere oproep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content