Voor de demonstranten is het onaanvaardbaar dat Spaans belastinggeld gebruikt wordt voor de religieuze bijeenkomst en het pausbezoek. Zij eisen een volledige scheiding van Kerk en staat.

Meer dan 140 groepen en organisaties werden gemobiliseerd voor de betoging, die plaatsvond aan de vooravond van het bezoek van de kerkelijke leider die vandaag een eucharistieviering zal voorgaan voor de half miljoen miljoen gelovige jongeren die naar Madrid afzakten voor de Wereldjongerendagen.

De Spaanse openbare radiozender RNE schat het aantal deelnemers op meer dan 5.000. Daarmee was de opkomst lager dan verwacht.

50 miljoen euro
De organisatoren van de Wereldjongerendagen ontkennen dat de staat de bijeenkomst met belastinggeld financiert. Volgens hen wordt de 50 miljoen euro die nodig is voor de organisatie van het religieuze evenement bijeengebracht met behulp van giften van de deelnemers.

De Spaanse regering zegt dan weer dat de kosten van het pausbezoek niet opwegen tegen de voordelen.

Rellen

De betoging liep op het einde licht uit de hand. Toen de politie een plein wou ontruimen, omdat de betoging uitliep, kwam het tot schermutselingen. Er werd onder andere met flessen gegooid. Bij de confrontaties tussen betogers en relpolitie raakten 11 mensen gewond. Zeven manifestanten werden opgepakt. (Belga/SD)

Voor de demonstranten is het onaanvaardbaar dat Spaans belastinggeld gebruikt wordt voor de religieuze bijeenkomst en het pausbezoek. Zij eisen een volledige scheiding van Kerk en staat. Meer dan 140 groepen en organisaties werden gemobiliseerd voor de betoging, die plaatsvond aan de vooravond van het bezoek van de kerkelijke leider die vandaag een eucharistieviering zal voorgaan voor de half miljoen miljoen gelovige jongeren die naar Madrid afzakten voor de Wereldjongerendagen. De Spaanse openbare radiozender RNE schat het aantal deelnemers op meer dan 5.000. Daarmee was de opkomst lager dan verwacht. 50 miljoen euro De organisatoren van de Wereldjongerendagen ontkennen dat de staat de bijeenkomst met belastinggeld financiert. Volgens hen wordt de 50 miljoen euro die nodig is voor de organisatie van het religieuze evenement bijeengebracht met behulp van giften van de deelnemers. De Spaanse regering zegt dan weer dat de kosten van het pausbezoek niet opwegen tegen de voordelen. Rellen De betoging liep op het einde licht uit de hand. Toen de politie een plein wou ontruimen, omdat de betoging uitliep, kwam het tot schermutselingen. Er werd onder andere met flessen gegooid. Bij de confrontaties tussen betogers en relpolitie raakten 11 mensen gewond. Zeven manifestanten werden opgepakt. (Belga/SD)