‘Elf doden bij Israëlische bombardementen in Syrië’

Israëlische tank in de Golanhoogten © AFP

Het Israëlische leger heeft, tegen zijn gewoonte in, toegegeven dat het aanvallen heeft uitgevoerd op Iraanse doelwitten in buurland Syrië. ‘We zijn ermee begonnen om doelwitten van de Iraanse Quds-brigade aan te vallen’, zegt het leger zondagnacht op zijn officiële Twitter-account.

Bij de Israëlische bombardementen op Iraanse doelwitten in Syrië zijn minstens elf mensen omgekomen. Dat zegt het Syrisch observatorium voor de mensenrechten. Twee van de slachtoffers zijn volgens de Britse ngo Syriërs. De balans kan nog oplopen aangezien er verscheidene gewonden in kritieke toestand verkeren, klinkt het.

In de nacht van zondag op maandag voerde de Israëlische luchtmacht bombardementen uit in het Syrische gouvernement Damascus. Geviseerd werden gebouwen van de speciale eenheden van de Iraanse Revolutionaire Garde – de Quds-brigades – en Syrische luchtafweersystemen, zo meldde het Israëlische leger. Dat zegt dat het om een vergeldingsactie gaat, nadat de Quds-brigades zondag een raket hadden afgevuurd richting de Golanhoogten. ‘We waarschuwen het Syrische leger voor de poging om de Israëlische strijdkrachten of het Israëlische grondgebied te schaden’, klonk het via Twitter.

Iran is een van de partijen die het Syrische regeringsleger steunen in de strijd tegen de rebellen en terreurgroep Islamitische Staat (IS), net als de Libanese sjiitische beweging Hezbollah en Rusland. Bombardementen in Syrië worden wel vaker toegeschreven aan Israël, maar het gebeurt zelden dat het land die aanvallen zelf bevestigt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content