Eindelijk doorbraak in brexitdossier: weg naar tweede onderhandelingsfase ligt open

08/12/17 om 06:32 - Bijgewerkt om 08:19

Bron: Belga

De witte rook hing vrijdagochtend al even in de lucht. May en Juncker ontmoetten elkaar in alle vroegte in de Berlaymont, om de laatste hand te leggen aan de langverwachte brexit-deal. Die had eigenlijk maandag al rond moeten zijn, maar toen strooide de Ierse grenskwestie - en dan vooral de Noord-Ierse unionisten van DUP - nog roet in het eten.

Eindelijk doorbraak in brexitdossier: weg naar tweede onderhandelingsfase ligt open

EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker (links) en de Britse premier Theresa May, Brussel, 24 november 2017. © REUTERS

Volgens de Commissie is nu in elk van de drie cruciale domeinen - de burgerrechten van Europeanen in het Verenigd Koninkrijk, de afhandeling van de openstaande rekeningen en de Ierse grenskwestie - 'voldoende vooruitgang' bereikt. Erg concreet lijken de oplossingen echter nog niet.

De rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en van Britten in de EU 'blijven dezelfde nadat Groot-Brittannië de EU heeft verlaten'. Administratieve procedures 'blijven goedkoop en simpel', klinkt het verder. Wat de financiële regeling betreft, heeft het Verenigd Koninkrijk zich ertoe verbonden de gemaakte afspraken te honoreren, zegt de Commissie.

Over de Ierse grenskwestie blijft de Commissie erg vaag. 'Wat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland betreft, erkent het Verenigd Koninkrijk de unieke situatie op het Ierse eiland en zijn er 'belangrijke engagementen' aangegaan om een harde grens te vermijden.'

Juncker toonde zich na afloop tevreden en hoopvol. 'Tussen maandag en vandaag zijn er veel gesprekken geweest, dat ga ik niet verstoppen. Dit waren moeilijke onderhandelingen, en het resultaat is uiteraard een compromis. Dit was zowel voor de EU en Groot-Brittannië moeilijk, maar ik ben hoopvol en vol vertrouwen dat de Europese Raad onze positie zal volgen', zei de Commissievoorzitter.

May zelf benadrukte vooral dat het bereikte rapport - het 'joint report', wat nog niet hetzelfde is als het finale akkoord, aldus Juncker - voordelig is voor de Britten. "Wij zijn een land dat zijn verplichtingen nakomt, maar de deal is fair voor de Britse belastingbetaler." Over de Ierse grenskwestie heeft May donderdag nog gesproken met de Ierse premier Leo Varadkar. Ze roept de Ieren en Noord-Ieren nu op de deal te verwelkomen. De Britse premier ging meteen na de persconferentie richting het kantoor van Europees president Donald Tusk.

De Commissie ziet 'voldoende vooruitgang', en geeft die positie ook door aan de Europese Raad, klinkt het. Die moet op 15 december finaal het licht op groen zetten voor de tweede fase van de brexit-onderhandelingen, over de handelsrelaties tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Daarna kunnen ze beginnen aan een tweede fase van onderhandelingen over de toekomstige relaties, vooral wat handel betreft.

Ondanks het feit dat de gesprekken tussen May en Juncker eerder deze week nog mislukten, leek een akkoord tussen beiden wel in de maak. May moest eerst nog met haar coalitiepartner DUP een overeenkomst vinden over de grens en de status van Noord-Ierland. Op dat vlak zijn er zes aanpassingen gemaakt, al zijn nog niet alle plooien gladgestreken, zo zei DUP-voorzitterArlene Foster aan Sky News. May gaf aan dat ze deze beslissing om naar fase 2 te gaan er een was ten bate van het nationale belang.

De kabinetschef van Jean-Claude Juncker, Martin Selmayr plaatste deze ochtend al een foto van witte rook op zijn Twitteraccount. Waarschijnlijk is fase 1 van de brexitdeal dus beklonken.

Onze partners