Ehud Barak richt nieuwe Israëlische partij op

© EPA

Ehud Barak, de Israëlische minister van Defensie en leider van de Arbeiderspartij, verlaat zijn partij om samen met vier andere partijgenoten een nieuwe partij op te richten.

De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak stapt op als leider van de Arbeidspartij om samen met vier andere parlementsleden van de partij een nieuwe partij op te richten. Tengevolge van de breuk stappen drie andere ministers van de Arbeidspartij dan weer uit de regering van premier Benjamin Netanyahu.

“Die nieuwe partij zal Atzmaut (Onafhankelijkheid) heten en zal een zionistische en democratische centrumpartij zijn,” kondigde Barak maandag aan.

Samen met Barak verlaten ook zijn onderminister Matan Vinai en minister van Landbouw Shalom Simchon de Arbeidspartij.

Een en ander is een gevolg van groeiend ongenoegen van partijleden over het leiderschap van Barak en herhaaldelijke oproepen van om uit de regeringscoalitie te stappen wegens gebrek aan vooruitgang in de vredesonderhandelingen met de Palestijnen.

Ontslag

Na de breuk bij de Arbeidspartij kondigden drie andere ministers van de partij, Yitzhak Herzog, Avishaï Braverman en Binyamin Ben Eliezer, aan dat ze uit de regering-Netanyahu stappen. Ze zijn de eerste leden van de regering die opstappen na de vorming ervan in maart 2009.

De Arbeidspartij had 13 van de 120 parlementszetels en 5 ministerportefeuilles. Ook zonder de Arbeidspartij beschikt de coalitie van Netanyahu over een meerderheid in het parlement.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content