Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) zegt de evolutie van de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland op de voet te volgen en "zeer waakzaam" te zijn wegens het ziekmakende vermogen van de bacterie en de grote omvang van de uitbraak. De bacterie ligt aan de basis van bijzonder agressieve darminfecties die de dood tot gevolg kunnen hebben. In Duitsland zijn ondertussen al vier mensen omgekomen. Vooral oudere mensen en kinderen jonger dan vijf jaar zijn bijzonder kwetsbaar.

Zorgvuldig wassen van groenten en fruit

Donderdag is bekendgemaakt dat de bacterie is aangetroffen op een aantal komkommers uit Spanje. Maar het wordt niet uitgesloten worden dat de bacterie zich nog op andere voedingsmiddelen bevond. Het Voedselagentschap herinnert eraan dat het steeds aangeraden is groenten en fruit zorgvuldig te wassen vooraleer ze te consumeren, en te zorgen dat vlees en vleesproducten op een correcte manier bereid worden.

Volgens het FAVV kan vooral wie onvoldoende verhit rundvlees eet een besmetting oplopen. Daarnaast wordt de consumptie van rauwe melk, besmet water en groenten geassocieerd met sommige EHEC-infecties. Overdracht is ook mogelijk door contact met besmet vee of mest, en ook zwemmen in besmet water kan besmetting veroorzaken.

Waarschuwingssysteem

Ondertussen activeerde de Europese Commissie het snelle waarschuwingssysteem. Bijkomende maatregelen moeten volgens de Commissie nog niet worden genomen.

VerspreidingBuiten Duitsland zijn er ook al in Denemarken en Nederland mensen opgenomen die besmet zijn met de EHEC-bacterie. Het Nederlandse slachtoffer was net terug van een bezoek aan Duitsland. De diverse autoriteiten houden er rekening mee dat er nog gevallen buiten Duitsland zullen opduiken. (Belga/INM)

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) zegt de evolutie van de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland op de voet te volgen en "zeer waakzaam" te zijn wegens het ziekmakende vermogen van de bacterie en de grote omvang van de uitbraak. De bacterie ligt aan de basis van bijzonder agressieve darminfecties die de dood tot gevolg kunnen hebben. In Duitsland zijn ondertussen al vier mensen omgekomen. Vooral oudere mensen en kinderen jonger dan vijf jaar zijn bijzonder kwetsbaar. Zorgvuldig wassen van groenten en fruit Donderdag is bekendgemaakt dat de bacterie is aangetroffen op een aantal komkommers uit Spanje. Maar het wordt niet uitgesloten worden dat de bacterie zich nog op andere voedingsmiddelen bevond. Het Voedselagentschap herinnert eraan dat het steeds aangeraden is groenten en fruit zorgvuldig te wassen vooraleer ze te consumeren, en te zorgen dat vlees en vleesproducten op een correcte manier bereid worden. Volgens het FAVV kan vooral wie onvoldoende verhit rundvlees eet een besmetting oplopen. Daarnaast wordt de consumptie van rauwe melk, besmet water en groenten geassocieerd met sommige EHEC-infecties. Overdracht is ook mogelijk door contact met besmet vee of mest, en ook zwemmen in besmet water kan besmetting veroorzaken. Waarschuwingssysteem Ondertussen activeerde de Europese Commissie het snelle waarschuwingssysteem. Bijkomende maatregelen moeten volgens de Commissie nog niet worden genomen. VerspreidingBuiten Duitsland zijn er ook al in Denemarken en Nederland mensen opgenomen die besmet zijn met de EHEC-bacterie. Het Nederlandse slachtoffer was net terug van een bezoek aan Duitsland. De diverse autoriteiten houden er rekening mee dat er nog gevallen buiten Duitsland zullen opduiken. (Belga/INM)