De straten van de Egyptische steden vullen zich met tienduizenden manifestanten die hun woede uiten na het aanhoren van het 'milde vonnis' tegen de gevallen president Hosni Moebarak.

Strafrechter Ahmed Refaat veroordeelde Moebarak en Habib Al-Adly, het voormalige hoofd van het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken (MOI) alleen maar voor "het niet stoppen van de moorden."

Verenigd in solidariteit

Veel Egyptenaren geloven dat Moebarak en Al-Adly verantwoordelijk waren voor de moord op honderden demonstranten en de marteling en opsluiting van duizenden politieke gevangenen.

Belangrijke leden van de MOI en commandanten van de oproerpolitie, die gezien werden terwijl ze op demonstranten vuurden vanop de daken van gebouwen rondom het Tahrirplein in Caïro, werden vrijgesproken.

De opkomst van betogers is de grootste sinds de revolutie. De scènes herinneren aan die onstuimige en bewogen dagen.

Demonstranten vormen een menselijke keten rond het Tahrirplein. Er zijn seculieren, islamisten, revolutionairen, voetbalfans, koptische christenen, jong en oud, allen verenigd in solidariteit. Onder hen zijn er ook veel vrouwen.

Nu niet wegglippen Het verkeer wordt opnieuw geblokkeerd door barricades nadat demonstranten in golven terugkwamen na een oproep van de Moslimbroederschap om opnieuw de straat op te zoeken.

De sfeer op straat is een van woede, maar ook van hevig verzet en vastberadenheid, met het besef dat de revolutie waar de Egyptenaren zo hard voor hebben gevochten en waar velen voor zijn gestorven, nu niet mag wegglippen.

Boycot verkiezingen

Deze houding van verzet wordt gedeeld door andere demonstranten die hebben opgeroepen tot een volledige boycot van de verkiezingen medio juni. "Doe mee en boycot deze farce ", twitterde activist Tarek Shalaby.

De explosieve situatie in de straten en de woede van de demonstranten zou kunnen escaleren als de advocaten van Mubarak en Al-Adly tegen hun levenslange gevangenisstraf in beroep zouden gaan. Veel Egyptenaren, waaronder de advocaten van de slachtoffers, evenals de advocaten van Mubarak en Al-Adly, geloven dat een beroep succesvol zal zijn.

Assad

Ondanks het feit dat deze actuele gebeurtenissen aangeven dat de Egyptische revolutie nog lang niet voorbij is, hebben Egyptenaren hun gevoel voor humor niet verloren. Een grap die circuleert op het Tahrirplein luidt dat de Syrische president Bashar Al-Assad graag de macht zou opgeven, als hij wist dat hij kon worden berecht in een Egyptische rechtbank.

Mel Frykberg / IPS

De straten van de Egyptische steden vullen zich met tienduizenden manifestanten die hun woede uiten na het aanhoren van het 'milde vonnis' tegen de gevallen president Hosni Moebarak. Strafrechter Ahmed Refaat veroordeelde Moebarak en Habib Al-Adly, het voormalige hoofd van het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken (MOI) alleen maar voor "het niet stoppen van de moorden." Verenigd in solidariteit Veel Egyptenaren geloven dat Moebarak en Al-Adly verantwoordelijk waren voor de moord op honderden demonstranten en de marteling en opsluiting van duizenden politieke gevangenen. Belangrijke leden van de MOI en commandanten van de oproerpolitie, die gezien werden terwijl ze op demonstranten vuurden vanop de daken van gebouwen rondom het Tahrirplein in Caïro, werden vrijgesproken. De opkomst van betogers is de grootste sinds de revolutie. De scènes herinneren aan die onstuimige en bewogen dagen. Demonstranten vormen een menselijke keten rond het Tahrirplein. Er zijn seculieren, islamisten, revolutionairen, voetbalfans, koptische christenen, jong en oud, allen verenigd in solidariteit. Onder hen zijn er ook veel vrouwen. Nu niet wegglippen Het verkeer wordt opnieuw geblokkeerd door barricades nadat demonstranten in golven terugkwamen na een oproep van de Moslimbroederschap om opnieuw de straat op te zoeken. De sfeer op straat is een van woede, maar ook van hevig verzet en vastberadenheid, met het besef dat de revolutie waar de Egyptenaren zo hard voor hebben gevochten en waar velen voor zijn gestorven, nu niet mag wegglippen. Boycot verkiezingen Deze houding van verzet wordt gedeeld door andere demonstranten die hebben opgeroepen tot een volledige boycot van de verkiezingen medio juni. "Doe mee en boycot deze farce ", twitterde activist Tarek Shalaby. De explosieve situatie in de straten en de woede van de demonstranten zou kunnen escaleren als de advocaten van Mubarak en Al-Adly tegen hun levenslange gevangenisstraf in beroep zouden gaan. Veel Egyptenaren, waaronder de advocaten van de slachtoffers, evenals de advocaten van Mubarak en Al-Adly, geloven dat een beroep succesvol zal zijn. Assad Ondanks het feit dat deze actuele gebeurtenissen aangeven dat de Egyptische revolutie nog lang niet voorbij is, hebben Egyptenaren hun gevoel voor humor niet verloren. Een grap die circuleert op het Tahrirplein luidt dat de Syrische president Bashar Al-Assad graag de macht zou opgeven, als hij wist dat hij kon worden berecht in een Egyptische rechtbank. Mel Frykberg / IPS