Egypte is tegenwoordig het slechtst scorende land op het gebied van vrouwenrechten in de Arabische wereld. Dat blijkt uit een peiling, die werd gehouden bij zo'n 330 vrouwenrechtenexperts in de lidstaten van de Arabische Liga.

Volgens de peiling, uitgevoerd door de Thomas Reuters Foundation, kan de lage score worden verklaard door het hoge aantal vrouwenbesnijdenissen en de toename van conservatieve islamitische groeperingen in Egypte. Maar vooral seksuele intimidatie vormt een probleem in het land. Volgens recent VN-onderzoek is 99,3 procent van de Egyptische vrouwen er ooit mee geconfronteerd geweest.

Na Egypte zijn Irak, Saoedi-Arabië, Syrië en Jemen de slechtste landen om vrouw te zijn in de Arabische wereld. Volgens het onderzoek zijn vrouwen er tegenwoordig slechter aan toe in Irak dan onder het regime van Saddam Hoessein. De slechte score van Saoedi-Arabië is dan weer vooral te wijten aan de zwakke wettelijke positie die vrouwen er hebben. Al scoort het koninkrijk beter op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en seksueel geweld dan de meeste Arabische landen.

Comoren

De Comoren zijn het Arabische land waar de vrouwenrechten het beste zijn gewaarborgd. Zo wordt in het Afrikaanse eilandenrijkje bijvoorbeeld 20 procent van de ministerposten ingevuld door vrouwen. Daarna zijn de vrouwen in Oman, Koeweit, Jordanië en Qatar er het beste aan toe.

Het is de derde jaarlijkse peiling naar vrouwenrechten van de stichting sinds het uitbreken van de opstanden in de Arabische wereld in 2011. De peiling werd uitgevoerd bij meer dan 330 vrouwenrechtenexperts in de landen van de Arabische Liga. Ook de gegevens over de geschorste lidstaat Syrië werden opgenomen in de onderzoeksresultaten. (YD)

Egypte is tegenwoordig het slechtst scorende land op het gebied van vrouwenrechten in de Arabische wereld. Dat blijkt uit een peiling, die werd gehouden bij zo'n 330 vrouwenrechtenexperts in de lidstaten van de Arabische Liga.Volgens de peiling, uitgevoerd door de Thomas Reuters Foundation, kan de lage score worden verklaard door het hoge aantal vrouwenbesnijdenissen en de toename van conservatieve islamitische groeperingen in Egypte. Maar vooral seksuele intimidatie vormt een probleem in het land. Volgens recent VN-onderzoek is 99,3 procent van de Egyptische vrouwen er ooit mee geconfronteerd geweest.Na Egypte zijn Irak, Saoedi-Arabië, Syrië en Jemen de slechtste landen om vrouw te zijn in de Arabische wereld. Volgens het onderzoek zijn vrouwen er tegenwoordig slechter aan toe in Irak dan onder het regime van Saddam Hoessein. De slechte score van Saoedi-Arabië is dan weer vooral te wijten aan de zwakke wettelijke positie die vrouwen er hebben. Al scoort het koninkrijk beter op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en seksueel geweld dan de meeste Arabische landen.De Comoren zijn het Arabische land waar de vrouwenrechten het beste zijn gewaarborgd. Zo wordt in het Afrikaanse eilandenrijkje bijvoorbeeld 20 procent van de ministerposten ingevuld door vrouwen. Daarna zijn de vrouwen in Oman, Koeweit, Jordanië en Qatar er het beste aan toe.Het is de derde jaarlijkse peiling naar vrouwenrechten van de stichting sinds het uitbreken van de opstanden in de Arabische wereld in 2011. De peiling werd uitgevoerd bij meer dan 330 vrouwenrechtenexperts in de landen van de Arabische Liga. Ook de gegevens over de geschorste lidstaat Syrië werden opgenomen in de onderzoeksresultaten. (YD)