Egyptische regering wil Moslimbroederschap verbieden

© Reuters
Simon Demeulemeester

De Egyptische interimpresident Hazem al-Bablawi wil de Moslimbroederschap gerechtelijk ontbinden.

De Egyptische interimpresident Hazem al-Bablawi wil de Moslimbroederschap gerechtelijk ontbinden. Onder de afgezette dictator Hosni Moebarak, en voor hem onder Gamal Nasser, was de Moslimbroederschap ook verboden.

Het voorstel van al-Bablawi ligt nu op de tafel van de regering en juridische experten, zo schrijft de VRT. Het ministerie van Sociale Zaken bestudeert op haar beurt hoe de organisatie verboden kan worden. Sociale Zaken kent Egypte de licenties toe aan organisaties.

De Moslimbroederschap werd in 1954 ook al verboden, toen door president Gamal Abdel Nasser – die met zijn Arabisch-nationalisme een groot Arabisch leider werd. De Moslimbroeders ontwikkelden zich ondergronds. Onder Moebarak slaagden ze er in een wijdvertakt netwerk uit te bouwen. Hoewel officieel verboden, mochten kandidaten van de Moslimbroederschap meedoen aan de verkiezingen, maar dan wel als onafhankelijken.

Bij de verkiezingen waarbij Moslimbroeder Mohammed Morsi verkozen werd, deed de Moslimbroederschap mee, via de door hen opgerichte Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid. Zij haalden het meeste zetels in het parlement, dat inmiddels ontbonden is.

Door de Moslimbroederschap te willen verbieden, geeft de regering duidelijk een signaal dat het geen verzoening wil met de Moslimbroeders. Een escalatie van het geweld vant daarbij niet uit te sluiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content