Een Egyptische rechtbank heeft de doodstraffen voor tien vooraanstaande leden van de verboden Moslimbroederschap bevestigd. Het tiental werd aangeklaagd omdat het vorig jaar had aangezet tot dodelijk geweld en het blokkeren van een weg tijdens de protestacties tegen het afzetten van de democratisch verkozen islamistische president Mohammed Morsi.

De tien werden bij verstek veroordeeld voor het geweld dat in juli 2013 tot de dood van twee mensen leidde in Qalioiub, in de Nijldelta. Onder de terdoodveroordeelden onder meer twee oud-ministers van Morsi en een lid van het hoogste uitvoerende bureau van de Broederschap.

De door een andere rechtbank opgelegde doodstraf voor 37 andere belangrijke leden, onder wie Mohammed Badie, het hoofd van de organisatie, werd gewijzigd in levenslang.

Badie zit al enkele maanden in de cel. Hij wordt vervolgd in verschillende zaken, zoals bijna het hele topkader van de Moslimbroederschap. In twee andere rechtszaken is hij al tot de dood veroordeeld. Er is nog beroep mogelijk.

De Egyptische autoriteiten worden er, sinds de afzetting van Morsi door het leger, regelmatig van beschuldigd het gerecht te gebruiken als een manier om de Moslimbroederschap te onderdrukken. In december werd de organisatie verboden. Aanhangers van Morsi hadden donderdag, dag op dag een jaar na diens afzetting, opgeroepen tot betogingen, maar de politie werd massaal ingeschakeld om die onmogelijk te maken.

Sinds er een einde kwam aan het regime van Morsi zijn al meer dan duizend van zijn aanhangers gedood, 15.000 werden opgepakt en honderden werden ter dood veroordeeld in massaprocessen. (Belga/SD)

De tien werden bij verstek veroordeeld voor het geweld dat in juli 2013 tot de dood van twee mensen leidde in Qalioiub, in de Nijldelta. Onder de terdoodveroordeelden onder meer twee oud-ministers van Morsi en een lid van het hoogste uitvoerende bureau van de Broederschap. De door een andere rechtbank opgelegde doodstraf voor 37 andere belangrijke leden, onder wie Mohammed Badie, het hoofd van de organisatie, werd gewijzigd in levenslang. Badie zit al enkele maanden in de cel. Hij wordt vervolgd in verschillende zaken, zoals bijna het hele topkader van de Moslimbroederschap. In twee andere rechtszaken is hij al tot de dood veroordeeld. Er is nog beroep mogelijk. De Egyptische autoriteiten worden er, sinds de afzetting van Morsi door het leger, regelmatig van beschuldigd het gerecht te gebruiken als een manier om de Moslimbroederschap te onderdrukken. In december werd de organisatie verboden. Aanhangers van Morsi hadden donderdag, dag op dag een jaar na diens afzetting, opgeroepen tot betogingen, maar de politie werd massaal ingeschakeld om die onmogelijk te maken. Sinds er een einde kwam aan het regime van Morsi zijn al meer dan duizend van zijn aanhangers gedood, 15.000 werden opgepakt en honderden werden ter dood veroordeeld in massaprocessen. (Belga/SD)