Egyptische president verdedigt beleid: ‘Dit is Europa niet’

De Egyptische president Abdul Fattah al-Sisi © Belga Image

De Egyptische president Abdul Fattah al-Sisi verdedigt het strenge veiligheidsbeleid van zijn regering en zegt dat het land nog altijd de weg van de democratie bewandelt. Bij een zelfmoordaanslag op het Sinaï-schiereiland vielen opnieuw acht doden. ‘Westerse critici moeten zich bewust zijn van de situatie in Egypte. Die is niet te vergelijken met Europa’.

Aan de vooravond van zijn eerste bezoek aan het Verenigd Koninkrijk zei Abdul Fattah al-Sisi in een interview met de Britse omroep BBC dat zijn land bedreigd wordt door extremistische groeperingen. De voorbije twee jaar hebben jihadisten zeker 600 veiligheidsambtenaren om het leven gebracht.

IS in Egypte

De Egyptische tak van de Islamitische Staat (IS), die actief is op het Sinaï-schiereiland, eiste woensdag een nieuwe zelfmoordaanslag op de politie in Al-Arich in de provincie Noord-Sinaï op. Daarbij kwamen minstens drie agenten en drie burgers om, naast de zelfmoordterrorist en diens vermoedelijke begeleider. Er vielen ook negen gewonden.

In dat gebied stortte afgelopen weekend ook de Airbus van de Russische maatschappij Metrojet neer. Alle inzittenden kwamen om het leven. De IS beweert achter die ramp te zitten, maar dat lijkt eerder ongeloofwaardig.

Kritiek

De regering-Sisi krijgt veel kritiek wegens haar strenge veiligheidsbeleid. Vooral de nieuwe antiterrorismewet, die in augustus door de president werd bekrachtigd, baart mensenrechtenorganisaties zorgen omdat ze basisrechten zou terugschroeven en de facto een permanente noodtoestand installeert. Gevreesd wordt ook dat Sisi de wet zal gebruiken om dissidenten de mond te snoeren. Sinds hij president werd na de staatsgreep tegen zijn verkozen voorganger Mohamed Morsi van de Moslimbroederschap na weken van massale protesten, zijn volgens de BBC al meer dan 40.000 mensen opgepakt.

Sisi pareert de groeiende kritiek en benadrukt dat Egypte nog steeds de weg van de democratie volgt – ingezet met de val van oud-president Hosni Mubarak in 2011 – maar dat dit tijd vergt. ‘We willen stabiliteit. We willen dat niet met geweld of onderdrukking doen, maar we willen reguleren en de samenleving organiseren.’

‘Maar critici in het Westen moeten de bedreigingen waar Egypte voorstaat, begrijpen. De situatie hier is niet te vergelijken met Europa.’ (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content