De Egyptische president Mohammed Morsi is niet afgetreden, zoals het leger en een breed gedragen protestbeweging hadden geëist in een ultimatum.

Toen het ultimatum dat het Egyptische leger en de brede protestbeweging 30 Juni Beweging tegen president Mohammed Morsi afliep, barstte er luid geschreeuw uit op het Tahrir-plein in Caïro. Maar bewegen deed Morsi niet.

Morsi, die de afgelopen dagen duidelijk liet verstaan niet te willen plooien voor het ultimatum, bood volgens verschillende bronnen aan een regering van nationale eenheid te willen vormen. Dat zou volgens hem een deel van de oplossing zijn, aldus Reuters. Hij zou ook een comité voor een nieuwe grondwet en snelle verkiezingen (een van de eisen van de 30 Juni Beweging) beloofd hebben, aldus de VRT.

Aan wie hij dat aanbod deed, is niet duidelijk. Woordvoerders van Morsi lieten alvast verstaan dat ze niet onder druk van het leger zouden aan onderhandelingen beginnen. 'Het enige plan,' zo citeert New York Times een van de woordvoerders van de Moslimbroederschap Gehad el-Haddad, 'is voor de tanks te gaan staan.' Voor die besprekingen nodigden de generaals ook Mohamed ElBaradei uit, de woordvoerder van de 30 Juni Beweging.

De Egyptische president Mohammed Morsi is niet afgetreden, zoals het leger en een breed gedragen protestbeweging hadden geëist in een ultimatum. Toen het ultimatum dat het Egyptische leger en de brede protestbeweging 30 Juni Beweging tegen president Mohammed Morsi afliep, barstte er luid geschreeuw uit op het Tahrir-plein in Caïro. Maar bewegen deed Morsi niet. Morsi, die de afgelopen dagen duidelijk liet verstaan niet te willen plooien voor het ultimatum, bood volgens verschillende bronnen aan een regering van nationale eenheid te willen vormen. Dat zou volgens hem een deel van de oplossing zijn, aldus Reuters. Hij zou ook een comité voor een nieuwe grondwet en snelle verkiezingen (een van de eisen van de 30 Juni Beweging) beloofd hebben, aldus de VRT.Aan wie hij dat aanbod deed, is niet duidelijk. Woordvoerders van Morsi lieten alvast verstaan dat ze niet onder druk van het leger zouden aan onderhandelingen beginnen. 'Het enige plan,' zo citeert New York Times een van de woordvoerders van de Moslimbroederschap Gehad el-Haddad, 'is voor de tanks te gaan staan.' Voor die besprekingen nodigden de generaals ook Mohamed ElBaradei uit, de woordvoerder van de 30 Juni Beweging.