Egyptische president Mohammed Morsi afgezet

© Reuters

In Egypte is de president Mohammed Morsi uit de macht ontheven. Volgens het leger zal de Hoge Raad voorlopig het lot van het land in handen nemen.

Minister van Defensie Abdel Fattah al-Sisi kondigde in een televisietoespraak ook nieuwe presidentsverkiezingen aan en de opheffing van de door de islamisten uitgewerkte grondwet.

In Caïro werd de aankondiging feestelijk onthaald. Vuurwerk werd overal afgestoken, toeterende autokaravanen doorkruisten de stad. Op het Tahrirplein, waar tienduizenden tegenstanders van Morsi waren bijeengekomen, vierden de mensen al in de vroege avonduren de aftocht van de president. De islamisten willen daarentegen zijn ontzetting uit de macht niet aanvaarden.

Een crisisvergadering van het militair bestuur met de top van de oppositie en kerkelijke waardigheidsdragers was de aankondiging van de legerchef voorafgegaan. Onder hen ook Nobelprijswinnaar voor de Vrede Mohammed ElBaradei, vertegenwoordigers van de protestbeweging Tamarud, de grootsjeik van de Al-Azhar-universiteit Ahmed al-Tajjib en de koptisch-orthodoxe paus Tawadros II. Ze waren mee in beeld te zien, toen Al-Sisi de verklaring voorlas, die bij de vergadering was afgesproken.

Het leger had Morsi tot de tijd gegeven om een uitweg uit de crisis te vinden. Miljoenen mensen hadden bij de demonstraties de afgelopen dagen het aftreden van Morsi geëist. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content