Acht Egyptische mannen zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar omdat ze acteerden in een satirisch filmpje over een homohuwelijk. Volgens de rechtbank 'hebben ze de goede zede geschonden en zetten ze aan tot losbandigheid.'

In de video, gefilmd aan boord vaneen boot op de Nijl, is te zien hoe twee mannen ringen uitwisselen en zoenen voor een bruidstaart terwijl omstaanders hen toejuichen. Het filmpje ging voor het eerst viraal in augustus en veroorzaakte veel ophef in Egypte.

'Waarschijnlijk hadden veel kijkers niet door dat het om satire ging en namen ze de beelden voor echt aan', vertelde een van de makers van het filmpje. In september werden ze reeds een eerste maal aangeklaagd omdat de beelden die ze toonde 'vernederend waren en tegen de wil van God zijn.'

Wet verbiedt homoseksualiteit niet

De aangeklaagden ontkennen alle beschuldigden en werden hierbij gesteund door een grote aanhang van familieleden die buiten het gerechtsgebouw in Caïro betoogden.

Homohuwelijken zijn niet legaal in het conservatieve Egypte, al is er geen wet die homoseksualiteit verbiedt. Er rust een groot taboe op homoseksualiteit en in het verleden zijn er wel homoseksuelen veroordeeld voor wat in de rechtbank heet "morele verdorvenheid."

De grootste veroordeling van homoseksuelen vond plaats in 2011 toen 52 politieagenten werden opgepakt omdat ze een homofeest bijwoonden.

Acht Egyptische mannen zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar omdat ze acteerden in een satirisch filmpje over een homohuwelijk. Volgens de rechtbank 'hebben ze de goede zede geschonden en zetten ze aan tot losbandigheid.' In de video, gefilmd aan boord vaneen boot op de Nijl, is te zien hoe twee mannen ringen uitwisselen en zoenen voor een bruidstaart terwijl omstaanders hen toejuichen. Het filmpje ging voor het eerst viraal in augustus en veroorzaakte veel ophef in Egypte. 'Waarschijnlijk hadden veel kijkers niet door dat het om satire ging en namen ze de beelden voor echt aan', vertelde een van de makers van het filmpje. In september werden ze reeds een eerste maal aangeklaagd omdat de beelden die ze toonde 'vernederend waren en tegen de wil van God zijn.' De aangeklaagden ontkennen alle beschuldigden en werden hierbij gesteund door een grote aanhang van familieleden die buiten het gerechtsgebouw in Caïro betoogden. Homohuwelijken zijn niet legaal in het conservatieve Egypte, al is er geen wet die homoseksualiteit verbiedt. Er rust een groot taboe op homoseksualiteit en in het verleden zijn er wel homoseksuelen veroordeeld voor wat in de rechtbank heet "morele verdorvenheid."De grootste veroordeling van homoseksuelen vond plaats in 2011 toen 52 politieagenten werden opgepakt omdat ze een homofeest bijwoonden.