Egyptische arts veroordeeld in baanbrekende zaak tegen vrouwenbesnijdenis

Volgens een VN-rapport uit 2008 werd 91 procent van de Egyptische vrouwen slachtoffer van vrouwenbesnijdenis. © Reuters

Een dokter die een besnijdenis uitvoerde waarbij een jong meisje stierf, is veroordeeld tot twee jaar gevangenis. Het is de eerste keer dat dergelijke zaak voorkomt in een Egyptische rechtbank.

Dokter Raslan Fadl en de vader van het veertien jaar oude meisje kregen ook allebei een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, zei advocaat Reda Eldanbouki van een organisatie die vrouwen juridisch bijstaat en adviseert.

Volgens de advocaat is deze uitspraak een belangrijke stap in het “beëindigen van vrouwenbesnijdenis”. Sinds 2008 is dit bij wet verboden in Egypte, maar het is pas de eerste keer dat het tot een rechtszaak kwam. “Dit zal dokters doen twijfelen vooraleer ze nog eens een besnijdenis uitvoeren”, zei hij.

Praktijk blijft wijdverspreid ondanks verbod

Het verdict werd geveld in beroep aangezien de beschuldigen eerder werden vrijgesproken. Er is nog beroep mogelijk.

Ondanks de aangenomen wet in 2008 blijft de praktijk van vrouwenbesnijdenis wijdverspreid in Egypte, vooral in de landelijke gebieden. Volgens een VN-rapport uit 2008 werd 91 procent van de Egyptische vrouwen slachtoffer van deze praktijk, waarbij de externe vrouwelijke genitaliën gedeeltelijk of volledig worden weggesneden. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content