De Opperste Militaire Raad in Egypte, die het land bestuurt, is na de beslissing van het grondwettelijk hof om het parlement te ontbinden in een crisiszitting bijeengekomen om over het oordeel te beraadslagen, meldt deEgyptische staatstelevisie. Op het Tahrirplein in Kairo verzamelden zich manifestanten om tegen de beslissing te protesteren.

Ondertussen heeft oud-Moebarakgetrouwe Ahmed Shafik het oordeel van het gerechtshof, dat ook de legitimiteit van zijn presidentskandidatuur bevestigde, als "historisch" omschreven. "Paniekzaaierij kan geen resultaten garanderen", aldus Shafik.

De Egyptische justitie heeft een wet ongeldig gemaakt, die aan voormalige steunpilaren van het regime van Hosni Moebarak verbood om deel te nemen aan de verkiezingen. Oud-Moebarakgetrouwe Ahmed Shafik mag van justitie dus meedoen aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.

Het Egyptische parlement, gedomineerd door de islamisten, nam die bewuste wet in april aan. De kiescommissie laat Shafik, voormalig eerste minister onder Hosni Moebarak, nu echter toe aan de verkiezingen deel te nemen in afwachting van een beslissing van het grondwettelijk hof. De wet is nu ongrondwettelijk verklaard, aldus het officieel persagentschap Mena.

Onduidelijk of parlement ontbonden moet worden.

Shafik neemt de handschoen op tegen Mohamed Morsi, de presidentskandidaat van de Moslimbroederschap. Het hof verklaarde ook dat de wet die de voorbije parlementsverkiezingen stuurde, gedeeltelijk ongeldig is. De islamisten wonnen die stembusslag.

De bepaling dat kandidaten van politieke partijen voor de onafhankelijke zitjes in het parlement kunnen opkomen, is ongrondwettelijk. Een derde van de zetels, voorbehouden voor de onafhankelijken, in het parlement is nu nietig. Het is niet duidelijk of het parlement ontbonden moet worden.

Morsi respecteert beslissing

De Egyptische Moslimbroederschap, voor wie Mohamed Morsi presidentskandidaat is, wou zich niet uitspreken over de ontbinding van het parlement, aldus de staatstelevisie. Morsi heeft gezegd dat hij de beslissing van het Hooggerechtshof om het parlement "ongrondwettelijk" te noemen respecteert.

"Ik respecteer het oordeel van het Grondwettelijk Hof vanwege mijn eerbied voor de instellingen van de staat en het principe van de scheiding der machten", zei Mohammed Morsi tegenover het private televisiestation Dream TV.

Machtsoverdracht

De Opperste Militaire Raad nam na de val van Egyptische president Hosni Moebarak op 11 februari 2011 de macht over. Op 30 juni wil de raad de macht aan een verkozen president overdragen. (Belga/SD)

De Opperste Militaire Raad in Egypte, die het land bestuurt, is na de beslissing van het grondwettelijk hof om het parlement te ontbinden in een crisiszitting bijeengekomen om over het oordeel te beraadslagen, meldt deEgyptische staatstelevisie. Op het Tahrirplein in Kairo verzamelden zich manifestanten om tegen de beslissing te protesteren. Ondertussen heeft oud-Moebarakgetrouwe Ahmed Shafik het oordeel van het gerechtshof, dat ook de legitimiteit van zijn presidentskandidatuur bevestigde, als "historisch" omschreven. "Paniekzaaierij kan geen resultaten garanderen", aldus Shafik. De Egyptische justitie heeft een wet ongeldig gemaakt, die aan voormalige steunpilaren van het regime van Hosni Moebarak verbood om deel te nemen aan de verkiezingen. Oud-Moebarakgetrouwe Ahmed Shafik mag van justitie dus meedoen aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Het Egyptische parlement, gedomineerd door de islamisten, nam die bewuste wet in april aan. De kiescommissie laat Shafik, voormalig eerste minister onder Hosni Moebarak, nu echter toe aan de verkiezingen deel te nemen in afwachting van een beslissing van het grondwettelijk hof. De wet is nu ongrondwettelijk verklaard, aldus het officieel persagentschap Mena. Onduidelijk of parlement ontbonden moet worden.Shafik neemt de handschoen op tegen Mohamed Morsi, de presidentskandidaat van de Moslimbroederschap. Het hof verklaarde ook dat de wet die de voorbije parlementsverkiezingen stuurde, gedeeltelijk ongeldig is. De islamisten wonnen die stembusslag. De bepaling dat kandidaten van politieke partijen voor de onafhankelijke zitjes in het parlement kunnen opkomen, is ongrondwettelijk. Een derde van de zetels, voorbehouden voor de onafhankelijken, in het parlement is nu nietig. Het is niet duidelijk of het parlement ontbonden moet worden. Morsi respecteert beslissingDe Egyptische Moslimbroederschap, voor wie Mohamed Morsi presidentskandidaat is, wou zich niet uitspreken over de ontbinding van het parlement, aldus de staatstelevisie. Morsi heeft gezegd dat hij de beslissing van het Hooggerechtshof om het parlement "ongrondwettelijk" te noemen respecteert. "Ik respecteer het oordeel van het Grondwettelijk Hof vanwege mijn eerbied voor de instellingen van de staat en het principe van de scheiding der machten", zei Mohammed Morsi tegenover het private televisiestation Dream TV. MachtsoverdrachtDe Opperste Militaire Raad nam na de val van Egyptische president Hosni Moebarak op 11 februari 2011 de macht over. Op 30 juni wil de raad de macht aan een verkozen president overdragen. (Belga/SD)