Egyptisch leger schiet op betogers

© Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Het Egyptische leger dat eerder opriep tot eenheid en verzoening, heeft kogels afgevuurd op de pro-Morsi betogers. Er zouden drie doden zijn gevallen.

Het Egyptische leger heeft kogels afgevuurd op de pro-Morsi betogers die door de straten van Caïro trekken, dat meldt het Franse persbureau AFP. De Egyptische Moslimbroederschap had haar aanhangers opgeroepen om te protesteren tegen de militaire staatsgreep.

In een persbericht riepen de strijdkrachten eerder op “wraakacties” te verwerpen om “nationale verzoening” te bewerkstelligen. Het leger deelde bovendien mee dat “uitzonderlijke en arbitraire maatregelen tegen iedere politieke beweging” vermeden moeten worden, terwijl de veiligheidsdiensten een grote actie voerden tegen de leiders van de Moslimbroederschap, waarvan Morsi lid is.

50 doden

De islamisten riepen op tot een manifestatie, in steun van de afgezette president. Ze roepen de dag uit tot “dag van woede”. Hoewel aanhangers zijn opgeroepen zich van geweld te onthouden, wordt er gevreesd voor nieuwe schermutselingen, na de dodelijke confrontaties tussen aanhangers en tegenstanders van de president. Het leger benadrukte dat “vreedzame optochten en de vrijheid van expressie het recht van iedereen is”.

Adly Mansour werd eerder ingezworen als overgangspresident. Een vertegenwoordiger van de Moslimbroeders, Gehad al-Haddad liet weten dat hij weigert samen te werken met het nieuwe ‘illegale’ regime.

Ongeveer 50 personen zijn al gestorven sinds het massaprotest startte bijna een week geleden. Zowel voormalig president Mohammed Morsi als driehonderd leden van de Moslimbroeders worden door het leger vastgehouden.

Staatsgreep of geen staatsgreep?

Ondertussen stelt de hele wereld zich de vraag of dit nu een militaire coup is of niet. “De afzetting van Morsi is een zware slag voor de democratie”, noemde Guido Westerwelle de Duitse minister van Buitenlandse Zaken het.

“Net als de Europese Unie blijft België de Egyptische bevolking steunen bij haar wens naar democratie”, zei de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).

De Amerikaanse president Barack Obama is “ten zeerste bezorgd” over de afzetting van de Egyptische president Mohammed Morsi door het leger. Hij riep het Egyptische leger op om “zo snel mogelijk” de volledige macht over te dragen aan een democratisch verkozen regering.

Afrikaanse Unie schrapt Egypte

De Raad voor Vrede en Veiligheid van de Afrikaanse Unie (AU) heeft Egypte als lid van de pan-Afrikaanse organisatie geschrapt wegens de militaire coup van en het afzetten van de democratisch verkozen president Mohamed Morsi.

Het beleid van de AU stipuleert dat elke lidstaat waar zich een “ongrondwettelijke machtsverschuiving” voordoet, wordt geschorst. Die maatregel geldt over het algemeen tot het herstel van de grondwettelijke orde.

Partner Content