Egyptisch Grondwettelijk Hof snoeihard voor protesterende Morsi-aanhangers

In Egypte heeft het Grondwettelijk Hof heeft voor onbepaalde tijd zijn hoorzittingen uitgesteld over de grondwet aan. Het Hof wijst voor het uitstel de protesterende Morsi-aanhangers met de vinger.

In Egypte breidt de politieke crisis verder uit. Het Grondwettelijk Hof heeft voor onbepaalde tijd zijn hoorzittingen uitgesteld over de wettelijkheid van het parlementaire Hogerhuis en de grondwettelijke commissie die haar ontwerp van grondwet aan president Mohammed Morsi overhandigde. Het Hof wijst voor het uitstel de protesterende Morsi-aanhangers met de vinger.

De spanningen in Egypte laaiden op 22 november opnieuw op toen president Morsi een decreet aannam dat zijn bevoegdheden “tijdelijk” gevoelig uitbreidt, vooral ten koste van de rechterlijke macht. De aanhangers van Morsi en zijn Moslimbroeders zien geen graten in zijn beslissing, zijn tegenstanders vrezen dat het land opnieuw op weg is naar een dictatuur.

Nadat de grondwettelijke commissie, die gedomineerd wordt door islamisten, haar ontwerpgrondwet aan Morsi overhandigde, maakte die laatste onmiddellijk bekend dat de Egyptenaren zich er op 15 december in een referendum over mogen uitspreken. Volgens analisten hoopt hij dat een goedkeuring van de grondwet de crisis kan ontmijnen. Sinds 22 november vielen bij de protesten al drie doden en honderden gewonden.

Uit vrees dat het Grondwettelijk Hof de grondwettelijke commissie onwettig zal verklaren, verzamelden duizenden Morsi-aanhangers voor de gebouwen van het Hof. Aan de universiteit van Caïro kwamen er nog 200.000 bijeen om hun steun voor hun president uit te spreken. Zijn tegenstanders plannen intussen een sit-in op het Tahrir-plein.

‘Zwarte dag in de geschiedenis van het Egyptische rechtssysteem’

De rechters van het Grondwettelijk Hof zagen geen doorkomen aan de manifestanten en blaasden hun hoorzittingen af, zonder een nieuwe datum te prikken. In een vlammend communiqué maakte het Hof duidelijk
wie daarvoor de schuld draagt. “De menigte blokkeerde de weg en zong slogans tegen het volk. Dit is een zwarte dag in de geschiedenis van het Egyptische rechtssysteem”, luidde het. In de mededeling wordt ook gewag gemaakt van “psychologische en materiële druk” en de “psychologische moord” op de rechters. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content