Egyptenaren willen repressieve leger weg

Op enkele dagen van de eerste vrije verkiezingen in Eypte, lijkt een tweede revolutie op til te staan. De militaire machthebbers reageren minstens even repressief als dictator Hosni Mubarak deed.

Duizenden Egyptenaren bezetten nog steeds het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro, waar velen ook de nacht doorbrachten. De betogers eisen nog steeds het vertrek van het leger dat momenteel het land leidt nadat dictator Hosni Mubarak de macht verloor.

De belofte van maarschalk Hussein Tantaoui, die zowel aan het hoofd van de staat als aan het hoofd van Opperste Raad van de Gewapende Troepen (CSFA) staat, om de macht over te dragen aan een president die verkozen moet worden midden 2012 wist de manifestanten niet te overtuigen. De maarschalk verklaarde in een zeldzame toespraak voor eind juni 2012 presidentsverkiezingen te organiseren en is naar eigen zeggen bereid om de macht over te dragen na het houden van een referendum. “Het leger wil de macht niet”, verklaarde hij.

Vele Egyptenaren verklaren echter dat het om loze beloftes gaat, en weigeren om het protest op te geven. Ze geloven niet in zijn voorstel voor midden 2012. Die datum is een stuk vroeger dan het eerder naar voren geschoven eind 2012 of zelfs 2013. De eerste parlementsverkiezingen sinds de val van president Mubarak zijn gepland voor 28 november. Maarschalk Tantaoui heeft die datum bevestigd, ondanks de diepe politieke crisis en het gevaar voor geweld.

‘Tantaoui is Mubarak in militair uniform’

Op straat hechten ze dus weinig geloof aan de beloftes van de oud-minister onder Mubarak. Hij is te zeer gelieerd met het oude regime. “Tantaoui, dat is een ‘copy paste’-versie van Mubarak”, citeert het Franse L’Express Ahmed Mamdouh, een 35-jarige boekhouder. “Tantaoui is Mubarak in militair uniform.”

Zijn aftreden is wat de tienduizenden op het Tahrirplein willen. “Wij kunnen hem niet geloven,” zegt Ibtissam al-Hamalawy (50), “De bal ligt sinds maanden in het militaire kamp en ze hebben niets gedaan.” Integendeel, klinkt het bij de protestanten: het militaire regime heeft gewoon het repressieve systeem van Mubarak verdergezet. Ze klagen aan dat het regime met harde hand antwoordt op het protest. Volgens het ministerie van Gezondheid, schrijft L’Express, vielen weer 30 doden bij de clashes tussen het leger en de protestanten.

Tweede revolutie

En dus klinkt opnieuw de slogan ‘Dégage!’, of ‘Vertrek!’. Die kreet heeft de val van de Tunesische despoot Zine El Abidine Ben Ali uitgelokt en bezegelde het lot van Mubarak. De regering heeft na het geweld haar ontslag ingediend, wat het leger aanvaardde na overleg met de Egyptische partijen. Ondertussen is een akkoord gesloten over een regering van ‘nationale eenheid’.

Volgens de Egyptische krant Al Akhbar is een “tweede revolutie” aan de gang. “Het gevaarlijkste dat nu kan gebeuren, is dat de relatie tussen het volk en het leger verslechtert”, meent de krant.

Opnieuw een uitputtende strijd in de maak

Terwijl Mubarak aan het vallen was, bezette het volk het Tahrirplein. Elke mededeling van Mubarak maakte hen kwader en kwader, tot hij niet anders meer kon dan de macht overdragen op 11 februari.

Volgens L’Express wijst de vastberadenheid van de Egyptenaren erop dat er opnieuw een uitputtend partijtje armworstelen zit aan te komen. En dat terwijl de eerste verkozenen sinds de val van Mubarak binnen vijf dagen, vanaf 28 november, aan het werk moeten. (Belga/L’Express/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content