Bij deze eerste presidentsverkiezingen na de val van Hosni Moebarak vorig jaar, gaat de keuze tussen ex-militair Ahmad Shafik en Mohammed Morsi, de leider van de Moslimbroeders.

Zowat 50 miljoen Egyptenaren kunnen terecht in meer dan 13.000 kiesbureaus. Geen van de twee kandidaten slaagde erin om vorige maand in de eerste ronde de vereiste meerderheid te halen. Morsi haalde 24,8 procent van de stemmen en Shafik, de laatste premier onder het bewind van Moebarak, kreeg 23,7 procent achter zijn naam. Pas deze week stond het Grondwettelijk Hof toe dat oud-generaal Ahmed Shafik, en een getrouwe van Moebarak, kon deelnemen aan de verkiezingen door een wet ongrondwettelijk te verklaren. Het door de islamisten gedomineerde parlement had in april een wet gestemd die het verbood dat functionarissen uit de regering van Moebarak politiek actief mochten zijn.

Moefti roept op verkiezingsresultaat te aanvaarden Ali Gomaa, de moefti van Egypte, heeft zijn landgenoten opgeroepen om het resultaat van de presidentsverkiezingen te aanvaarden. Dat heeft de nieuwszender Al-Arabija bericht kort na de opening van de kiesbureaus op de eerste dag. Gomaa bracht zijn stem uit in een voorwijk van Kaïro en werd er net als de andere kiezers geconfronteerd met wachtrijen.

Uit respect voor zijn ambt lieten ze de man wel voor gaan. De Moslimbroeders hadden voor het begin van de tweedaagse stembusgang tussen hun kandidaat Mohammed Morsi en ex-minister Ahmed Shafik gedreigd met een nieuwe revolutie bij verkiezingsbedrog. (Belga/RDM)

Bij deze eerste presidentsverkiezingen na de val van Hosni Moebarak vorig jaar, gaat de keuze tussen ex-militair Ahmad Shafik en Mohammed Morsi, de leider van de Moslimbroeders. Zowat 50 miljoen Egyptenaren kunnen terecht in meer dan 13.000 kiesbureaus. Geen van de twee kandidaten slaagde erin om vorige maand in de eerste ronde de vereiste meerderheid te halen. Morsi haalde 24,8 procent van de stemmen en Shafik, de laatste premier onder het bewind van Moebarak, kreeg 23,7 procent achter zijn naam. Pas deze week stond het Grondwettelijk Hof toe dat oud-generaal Ahmed Shafik, en een getrouwe van Moebarak, kon deelnemen aan de verkiezingen door een wet ongrondwettelijk te verklaren. Het door de islamisten gedomineerde parlement had in april een wet gestemd die het verbood dat functionarissen uit de regering van Moebarak politiek actief mochten zijn. Moefti roept op verkiezingsresultaat te aanvaarden Ali Gomaa, de moefti van Egypte, heeft zijn landgenoten opgeroepen om het resultaat van de presidentsverkiezingen te aanvaarden. Dat heeft de nieuwszender Al-Arabija bericht kort na de opening van de kiesbureaus op de eerste dag. Gomaa bracht zijn stem uit in een voorwijk van Kaïro en werd er net als de andere kiezers geconfronteerd met wachtrijen. Uit respect voor zijn ambt lieten ze de man wel voor gaan. De Moslimbroeders hadden voor het begin van de tweedaagse stembusgang tussen hun kandidaat Mohammed Morsi en ex-minister Ahmed Shafik gedreigd met een nieuwe revolutie bij verkiezingsbedrog. (Belga/RDM)