Bij vechtpartijen tussen voor- en tegenstanders van de Egyptische president Morsi zijn in de Egyptische hoofdstad Kairo zeker zeven doden gevallen. Dat werd van medische bronnen vernomen. Bij de rellen in de wijk Gizeh raakten ook tientallen mensen gewond. Verschillende mensen hadden schotwonden.

Een ultimatum van het leger om bij verdere ontsporingen in te grijpen, toont nog weinig impact. Zo kwam het in verscheidene steden opnieuw tot gevechten en schietpartijen tussen aanhangers van Morsi en diens Moslimbroederschap en tegenstanders van de president.

Minstens twee mensen kwamen om, tientallen raakten gewond. De doden vielen in Gizeh en Groot-Kairo.

Over het hele land kwamen weer honderdduizenden mensen op straat om tegen of voor de Moslimbroederschap te demonstreren.

Ministers verlaten regering

Ondertussen loopt de regering van Mohammed Morsi leeg. De Egyptische premier Hisham Qandil zou nu ook de regering verlaten hebben. De Egyptische premier verlaat in het kielzog van enkele andere ministers. Dat melden The Egypt Independent en Al Arabiya.

Daarnaast zijn nu ook twee regeringswoordvoerders opgestapt. De woordvoerder van het presidentschap Ehab Fahmi - detaché van het ministerie van Buitenlandse Zaken - besloot zijn post te verlaten, aldus een verantwoordelijke bij dat ministerie.

Regeringswoordvoerder Alaa al-Hadidi deelde dan weer mee aan het persagentschap Mena dat hij zijn ontslag aan eerste minister Hicham Qandil had overgemaakt.

Morsi steeds meer geïsoleerd
Vijf ministers, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Kamel Amr, namen al ontslag uit de regering sinds de massale protesten tegen de islamistische president van zondag.

De nieuwe ontslagen isoleren Morsi nog meer. Het Egyptische leger gaf het staatshoofd 48 uur de tijd om de eisen van het volk in te willigen, in de nasleep van de massale manifestaties doorheen het hele land die het vertrek van de president eisten. (SD/TE)

Wie is al allemaal opgestapt uit de entourage van Morsi? Op maandag 1 juli:

Minister van Toerisme Hisham Zaazou

Minister van Leefmilieu Khaled Abdel-Aal

Minister van Communicatie en Technologie Atef Helmi

Minister van Juridische/Parlementaire Zaken Hatem Bagato

Minister van Water Abdel Qawy Khalifa

Op dinsdag 2 juli:

Minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Kamel Amr

Morsi's woordvoerders Omar Amer en Ehab Fahmi

De gouverneur van de provincie Al Isma'iliyah, Hassan el-Rifaai

Regeringswoordvoerder Alaa al-Hadidi

Bij vechtpartijen tussen voor- en tegenstanders van de Egyptische president Morsi zijn in de Egyptische hoofdstad Kairo zeker zeven doden gevallen. Dat werd van medische bronnen vernomen. Bij de rellen in de wijk Gizeh raakten ook tientallen mensen gewond. Verschillende mensen hadden schotwonden. Een ultimatum van het leger om bij verdere ontsporingen in te grijpen, toont nog weinig impact. Zo kwam het in verscheidene steden opnieuw tot gevechten en schietpartijen tussen aanhangers van Morsi en diens Moslimbroederschap en tegenstanders van de president. Minstens twee mensen kwamen om, tientallen raakten gewond. De doden vielen in Gizeh en Groot-Kairo. Over het hele land kwamen weer honderdduizenden mensen op straat om tegen of voor de Moslimbroederschap te demonstreren. Ministers verlaten regering Ondertussen loopt de regering van Mohammed Morsi leeg. De Egyptische premier Hisham Qandil zou nu ook de regering verlaten hebben. De Egyptische premier verlaat in het kielzog van enkele andere ministers. Dat melden The Egypt Independent en Al Arabiya.Daarnaast zijn nu ook twee regeringswoordvoerders opgestapt. De woordvoerder van het presidentschap Ehab Fahmi - detaché van het ministerie van Buitenlandse Zaken - besloot zijn post te verlaten, aldus een verantwoordelijke bij dat ministerie. Regeringswoordvoerder Alaa al-Hadidi deelde dan weer mee aan het persagentschap Mena dat hij zijn ontslag aan eerste minister Hicham Qandil had overgemaakt. Morsi steeds meer geïsoleerd Vijf ministers, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Kamel Amr, namen al ontslag uit de regering sinds de massale protesten tegen de islamistische president van zondag. De nieuwe ontslagen isoleren Morsi nog meer. Het Egyptische leger gaf het staatshoofd 48 uur de tijd om de eisen van het volk in te willigen, in de nasleep van de massale manifestaties doorheen het hele land die het vertrek van de president eisten. (SD/TE)