In het wetsvoorstel wordt 'homoseksualiteit' voor het eerst gedefinieerd en worden zwaardere straffen in het vooruitzicht gesteld, tot vijf jaar gevangenisstraf. Als iemand die lesbisch, homoseksueel, bi of transgender (LGBT) is, veroordeeld wordt voor meerdere aanklachten, kan dat maximaal vijftien jaar zijn.

Stigmatisering

'Al langer dan een maand zijn LGBT'ers in het land het doelwit van repressie in het land. Meer dan zeventig mensen zijn gearresteerd, sommige zijn onderworpen aan anale inspecties die marteling genoemd kunnen worden. Deze zeer discriminatoire wet zou een grote terugslag voor de mensenrechten betekenen en een nieuwe nagel aan de doodskist van de seksuele rechten in Egypte', zegt Najia Bounaim, campagnedirecteur Noord-Afrika bij Amnesty.

Concert in Caïro

In het wetsvoorstel worden ook promotionele activiteiten (via audio, sociale media of publicaties), advertenties en LGBT -bijeenkomsten of feesten verboden. De maximale straf hiervoor is drie jaar cel.

'Niet alleen wil deze conceptwet relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht criminaliseren - wat per definitie geen overtreding zou moeten zijn, hij is ook bedoeld om stigmatisering, vernedering en haat aan te wakkeren tegen mensen vanwege hun veronderstelde seksuele oriëntatie', zegt Bounaim.

De antihomo-activiteiten in de afgelopen anderhalve maand volgden na een concert in Caïro waarbij met een regenboogvlag werd gezwaaid.

In het wetsvoorstel wordt 'homoseksualiteit' voor het eerst gedefinieerd en worden zwaardere straffen in het vooruitzicht gesteld, tot vijf jaar gevangenisstraf. Als iemand die lesbisch, homoseksueel, bi of transgender (LGBT) is, veroordeeld wordt voor meerdere aanklachten, kan dat maximaal vijftien jaar zijn.'Al langer dan een maand zijn LGBT'ers in het land het doelwit van repressie in het land. Meer dan zeventig mensen zijn gearresteerd, sommige zijn onderworpen aan anale inspecties die marteling genoemd kunnen worden. Deze zeer discriminatoire wet zou een grote terugslag voor de mensenrechten betekenen en een nieuwe nagel aan de doodskist van de seksuele rechten in Egypte', zegt Najia Bounaim, campagnedirecteur Noord-Afrika bij Amnesty.In het wetsvoorstel worden ook promotionele activiteiten (via audio, sociale media of publicaties), advertenties en LGBT -bijeenkomsten of feesten verboden. De maximale straf hiervoor is drie jaar cel.'Niet alleen wil deze conceptwet relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht criminaliseren - wat per definitie geen overtreding zou moeten zijn, hij is ook bedoeld om stigmatisering, vernedering en haat aan te wakkeren tegen mensen vanwege hun veronderstelde seksuele oriëntatie', zegt Bounaim.De antihomo-activiteiten in de afgelopen anderhalve maand volgden na een concert in Caïro waarbij met een regenboogvlag werd gezwaaid.