Egypte verbiedt betogingen

© EPA

Als reactie op de gewelddadige betogingen van dinsdag heeft het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken elke nieuwe manifestatie verboden. Ook is Twitter ontoegankelijk.

Als reactie op de gewelddadige betogingen van dinsdag heeft het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken nieuwe manifestaties verboden. Ook is Twitter sinds dinsdag ontoegankelijk in Egypte.

Wie toch deelneemt aan ongeautoriseerde publieke bijeenkomsten, betogingen of optochten zal worden opgepakt en vervolgd, waarschuwt het ministerie.

Doden

Op verschillende plaatsen in Egypte kwamen dinsdag duizenden mensen op straat om – geïnspireerd door de Jasmijnrevolutie in Tunesië – te protesteren tegen het regime van president Hosni Mubarak, die al dertig jaar aan de macht is.

De politie gebruikte traangas en waterkanonnen om de betogers uit elkaar te drijven. Het geweld kostten het leven aan drie betogers in Suez en een politieagent in Caïro.

Twitter

Militanten van de zogenaamde ‘6 april’-beweging hadden woensdag op hun Facebookpagina opgeroepen tot een tweede dag van protest in Caïro.

Ondertussen laat Twitter weten dat de website dinsdag ontoegankelijk is. Zowel Twitter als Facebook spelen een grote rol in het verspreiden van informatie over betogingen.

Reisadvies

Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Egypte (voorlopig) niet af, maar vraagt wel om specifieke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden wel afgeraden. Volgens reisorganisatoren Thomas Cook en Jetair is in de toeristische gebieden de veiligheid wel gegarandeerd.

Net als Tunesië is Egypte bij de Belgen een populaire toeristische bestemming.

De volgende?Na de Jasmijnrevolutie in Tunesië werd volop gespeculeerd over de vraag welke Arabische leider hetzelfde lot te wachten stond.

Daarbij viel de naam van Mubarak, alsook die van Mohammed VI (Marokko), Abdelaziz Bouteflika (Algerije), Muammar Khaddafi (Libië), Abdallah II (Jordanië), Bachar Al-Assad (Syrië), Abdullah Bin-Abd-al-Aziz Al Saud (Saudi-Arabië) en Ali Abdullah Saleh (Jemen).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content