Kandidaat Mohamed Morsi van de Moslimbroederschap en oud-Moebarakgetrouwe Ahmed Shafiq moeten in een beslissende tweede ronde, die plaats zal vinden op 16 en 17 juni, uitmaken wie de nieuwe president van Egypte wordt. dat heeft de kiescommissie in Kairo bevestigd.

Volgens de definitieve cijfers van de eerste ronde behaalde Shafiq 23,7 procent, iets minder dan Morsi (24,8 procent). De opkomst bedroeg 46 procent. Voorts stelde commissievoorzitter Faruq Sultan dat de kiescommissie alle klachten als ongegrond heeft verworpen, dus ook die van kandidaat Hamdeen Sabahy, die met 20,7 procent op de derde plaats was geëindigd.

Twee kandidaten die de eerste ronde niet hebben overleefd, stellen zich dermate vragen over het goede verloop van die eerste ronde dat zij voor de tweede ronde geen stemadvies geven. De twee zijn de "onafhankelijke islamist" Abul Futuh en voormalig secretaris-generaal van de Arabische Liga Amr Mussa. Futuh liet wel verstaan, nooit voor een "fulul" te stemmen - de pejoratieve term om de restanten van het tijdperk-Moebarak aan te duiden en dus een duidelijke allusie op oud-premier Shafiq. (Belga/INM)

Kandidaat Mohamed Morsi van de Moslimbroederschap en oud-Moebarakgetrouwe Ahmed Shafiq moeten in een beslissende tweede ronde, die plaats zal vinden op 16 en 17 juni, uitmaken wie de nieuwe president van Egypte wordt. dat heeft de kiescommissie in Kairo bevestigd. Volgens de definitieve cijfers van de eerste ronde behaalde Shafiq 23,7 procent, iets minder dan Morsi (24,8 procent). De opkomst bedroeg 46 procent. Voorts stelde commissievoorzitter Faruq Sultan dat de kiescommissie alle klachten als ongegrond heeft verworpen, dus ook die van kandidaat Hamdeen Sabahy, die met 20,7 procent op de derde plaats was geëindigd. Twee kandidaten die de eerste ronde niet hebben overleefd, stellen zich dermate vragen over het goede verloop van die eerste ronde dat zij voor de tweede ronde geen stemadvies geven. De twee zijn de "onafhankelijke islamist" Abul Futuh en voormalig secretaris-generaal van de Arabische Liga Amr Mussa. Futuh liet wel verstaan, nooit voor een "fulul" te stemmen - de pejoratieve term om de restanten van het tijdperk-Moebarak aan te duiden en dus een duidelijke allusie op oud-premier Shafiq. (Belga/INM)