Egypte: Soldaten dringen moskee binnen, politie arresteert 1.004 manifestanten

In Caïro belegerde het leger een moskee waarin protesterende Moslimbroeders hun toevlucht gezocht hadden. De ontruiming verliep relatief rustig.

Egyptische veiligheidstroepen zijn zaterdag binnengedrongen in de al-Fateh moskee in Caïro, waar talrijke aanhangers van Mörsi hun toevlucht hebben gezocht. De soldaten zouden geen geweld hebben gebruikt. Dat is te zien op beelden die verschillende televisiezenders uitzenden. De soldaten hadden de moskee belegerd nadat de Moslimbroeders een ‘vrijdag van woede’ hadden georganiseerd en opnieuw op straat waren gekomen.

Op de Egyptische private televisiezender ONTV Live werden beelden getoond van troepen die de moskee binnengaan in het centrum van de Egyptische hoofdstad. Al Jazeera zendt op zijn internetsite beelden uit van militairen binnen in de moskee. Het ziet er naar uit dat de soldaten aan het onderhandelen zijn met de manifestanten om hen te overhalen het religieuze gebouw te verlaten. Manifesterende moslimbroeders zochten hun toevlucht in de moskee aan het Ramsesplein tijdens eerder geweld.

Ministerie: ‘Politie arresteert 1.004 manifestanten’

De Egyptische politie heeft vrijdag 1.004 vermoedelijke medestanders van de moslimbroeders opgepakt tijdens het geweld tussen aanhangers van de verdreven president Mohammed Morsi en de ordetroepen. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken . Ruim de helft van de arrestaties vond plaats in Cairo.

Moslimbroeders willen elke dag op straat komen

Ondanks de bloedige botsingen op vrijdag, zeiden de Moslimbroeders elke dag op straat te willen komen. Dat verklaarde Gehad al-Haddad, een zegsman van de moslimbroederschap, vrijdagavond op Twitter. “De demonstraties zullen dagelijks op dezelfde plaatsen in alle provincies van Egypte voortgezet worden, totdat we de staatsgreep hebben gebroken”, luidt het daarin.

Het aangekondigd doel van de Moslimbroeders is het heraantreden van de op 3 juli door het leger afgezette islamistische president Mohamed Morsi.

Moskee belegerd

Vrijdag was opnieuw erg bloedig in Egypte, met volgens overheidscijfers meer dan tachtig doden. Veiligheidstroepen en tientallen burgers hebben zaterdag de al-Fateh moskee aan het Ramsesplein in Cairo belegerd. Manifesterende moslimbroeders zochten er hun toevlucht tijdens het geweld. Bij aanvang werd geschoten.

Een vrouw in de moskee vertelde aan de Arabische nieuwszender Al Jazeera dat de politie probeerde de moskee te bestormen die eerder gebruikt was als mortuarium voor de gesneuvelden .

Beelden op de lokale televisie toonden echter slechts enkele politievoertuigen. Volgens de moslimbroeders zitten niettemin “duizenden” mensen vast in de moskee. Volgens de liberale televisiezender ONTV riep de politie de mensen op de moskee te verlaten. De agenten zouden daarbij een vrije doorgang beloofd hebben, behalve voor gezochte of gewapende personen.

Net een oorlog

Ook elders in Egypte was er geweld. Met handvuurwapens en raketwerpers vielen militante islamisten verschillende openbare gebouwen in de stad al-Arish in het noorden van de Sinai aan. De veiligheidstroepen spannen zich in om verschillende politieposten, een veiligheidsgebouw en de brandweerkazerne te verdedigen, aldus ooggetuigen.

Volgens veiligheidskringen werden bij de gevechten vijf burgers en een politieagent gedood, 18 mensen raakten gewond. Inwoners van de stad zeggen dat ze zich voelen alsof ze in een oorlog zijn terechtgekomen.

In vele straten werden in de loop van de avond schoten gehoord. Al-Arish is de hoofdstad van de provincie Noord-Sinai, waar de islamistische partijen veel steun genieten.

Christenen kiezen kant

De koptische christenen hebben intussen hun steun uitgesproken voor de regeringstroepen en hun “strijd tegen de terreur”. Heel wat christelijke kerken en gebouwen waren deze week doelwit van woedende moslims.

Amnesty International roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar de storm van geweld in Egypte. (Belga/TV/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content