Het referendum is gepland voor 15 december. Volgens Mekki kan Morsi uitstel aanvaarden op voorwaarde dat de oppositie dit niet zal aangrijpen om naar de rechter te stappen. De verkiezingskalender bepaalt immers dat het referendum twee weken na de voorstelling van het ontwerp moet plaatsvinden.

De stembusgang voor Egyptenaren in het buitenland is alvast uitgesteld van zaterdag tot komende woensdag.

Geen geweld

Kort voor de aankondiging van Mekki hadden manifestanten een barricade van de veiligheidsdiensten overgestoken. Tot geweld tussen de manifestanten en de ordediensten kwam het echter niet. Bij het begin van de avond waren meer dan 10.000 mensen present aan het paleis, maar de soldaten hielden zich afzijdig.

De oppositie klaagt aan dat Morsi via een tijdelijk decreet zijn macht heeft uitgebreid en de rechterlijke macht buitenspel heeft gezet. Dat geldt ook voor de nieuwe grondwet, die volgens de oppositie te weinig garanties voor politieke en religieuze vrijheden bevat en de weg zou openen naar een uitbreiding van de islamitische wetgeving.

Decreet intrekken

Oppositieleider Mohamed El Baradei had van het uitstel van het referendum een voorwaarde gemaakt om een dialoog met Morsi aan te gaan. De Nobelprijswinnaar eist echter ook dat de islamistische president het gewraakte decreet intrekt. "Hij kan dat onmiddellijk doen, deze nacht nog", verklaarde hij. (Belga/TV)

Het referendum is gepland voor 15 december. Volgens Mekki kan Morsi uitstel aanvaarden op voorwaarde dat de oppositie dit niet zal aangrijpen om naar de rechter te stappen. De verkiezingskalender bepaalt immers dat het referendum twee weken na de voorstelling van het ontwerp moet plaatsvinden. De stembusgang voor Egyptenaren in het buitenland is alvast uitgesteld van zaterdag tot komende woensdag.Geen geweld Kort voor de aankondiging van Mekki hadden manifestanten een barricade van de veiligheidsdiensten overgestoken. Tot geweld tussen de manifestanten en de ordediensten kwam het echter niet. Bij het begin van de avond waren meer dan 10.000 mensen present aan het paleis, maar de soldaten hielden zich afzijdig. De oppositie klaagt aan dat Morsi via een tijdelijk decreet zijn macht heeft uitgebreid en de rechterlijke macht buitenspel heeft gezet. Dat geldt ook voor de nieuwe grondwet, die volgens de oppositie te weinig garanties voor politieke en religieuze vrijheden bevat en de weg zou openen naar een uitbreiding van de islamitische wetgeving. Decreet intrekken Oppositieleider Mohamed El Baradei had van het uitstel van het referendum een voorwaarde gemaakt om een dialoog met Morsi aan te gaan. De Nobelprijswinnaar eist echter ook dat de islamistische president het gewraakte decreet intrekt. "Hij kan dat onmiddellijk doen, deze nacht nog", verklaarde hij. (Belga/TV)