De opgave was enorm: in minder dan een jaar tijd diende het bestaande Suezkanaal over een lengte van 72 kilometer te worden ontdubbeld en uitgediept, waarvan 35 kilometer via een nieuwe parallelle waterweg. Het resultaat is indrukwekkend. Waar nog geen jaar geleden woestijn was, ligt nu een nieuw kanaal.

De waterweg werd donderdag plechtig ingehuldigd, met de passage van een eerste containerschip. De plechtigheid werd bijgewoond door president Abdul Fattah al-Sisi, in aanwezigheid van verschillende regeringsleiders en ministers. Ook vicepremier Kris Peeters (CD&V) woonde de ceremonie bij.

België was uitgenodigd door de belangrijke rol die de baggeraars Jan De Nul en DEME speelden in het project. Peeters toonde zich op de openingsceremonie fier.

'De plechtige opening was indrukwekkend. We kunnen fier en trots zijn dat Belgische bedrijven als DEME en Jan De Nul hebben bijgedragen aan dit nieuwe Suezkanaal. Dit is hopelijk voor de Egyptische bevolking het begin van een economische industriële ontwikkeling waar België graag verder zal toe bijdragen. Onze aanwezigheid vandaag was daarom nuttig en belangrijk', zei Peeters. (Belga)

Kris Peeters, Belga
Kris Peeters © Belga
De opgave was enorm: in minder dan een jaar tijd diende het bestaande Suezkanaal over een lengte van 72 kilometer te worden ontdubbeld en uitgediept, waarvan 35 kilometer via een nieuwe parallelle waterweg. Het resultaat is indrukwekkend. Waar nog geen jaar geleden woestijn was, ligt nu een nieuw kanaal. De waterweg werd donderdag plechtig ingehuldigd, met de passage van een eerste containerschip. De plechtigheid werd bijgewoond door president Abdul Fattah al-Sisi, in aanwezigheid van verschillende regeringsleiders en ministers. Ook vicepremier Kris Peeters (CD&V) woonde de ceremonie bij. België was uitgenodigd door de belangrijke rol die de baggeraars Jan De Nul en DEME speelden in het project. Peeters toonde zich op de openingsceremonie fier.'De plechtige opening was indrukwekkend. We kunnen fier en trots zijn dat Belgische bedrijven als DEME en Jan De Nul hebben bijgedragen aan dit nieuwe Suezkanaal. Dit is hopelijk voor de Egyptische bevolking het begin van een economische industriële ontwikkeling waar België graag verder zal toe bijdragen. Onze aanwezigheid vandaag was daarom nuttig en belangrijk', zei Peeters. (Belga)