Egypte op de afgrond af: 17 doden, islamisten mobiliseren (VIDEO)

© Reuters

In Egypte gaat het geweld door na de afzetting van president Mohamed Morsi. In Cairo heeft het leger vijf pro-Morsibetogers neergeschoten. In totaal zijn zeventien doden geteld. De Moslimbroeders roepen op tot meer demonstraties.

De vijf doden vielen in Cairo, toen Morsi’s supporters zich verzamelden voor het gebouw van de nationale garde waar de afgezette islamistische president naar verluidt vastgehouden wordt.

De troepen zouden eerst in de lucht geschoten hebben en daarna in de massa. Sommige waarnemers stellen dat de soldaten meteen al het vuur openden op de betogers. Op de onderstaande video is te zien hoe één betoger dood op het asfalt blijft liggen.

Moslimbroeders gaan door

Na het geweld van vrijdag hebben de Moslimbroeders (de groep waartoe president Morsi behoort) opgeroepen tot een blijvende mobilisatie bij hun aanhang.

“De partij groet de miljoenen Egyptenaren die zich gemobiliseerd hebben in alle provincies van Egypte voor enorme vreedzame manifestaties, om hun afkeuring van de brutale militaire staatsgreep te tonen en hun wens uit te drukken dat president Mohammed Morsi opnieuw in zijn grondwettelijke functies hersteld wordt”, aldus de Partij van Vrijheid en Recht, de politieke vleugel van de Moslimbroeders. De partij roept haar aanhangers op om “het vreedzame karakter van de manifestaties te respecteren” en niet over te gaan tot geweld.

Vuurwerk

In heel Egypte zijn bij schermutselingen tussen aanhangers en tegenstanders van Mohamed Morsi minstens zeventien mensen om het leven gekomen en 315 anderen gewond geraakt. Dat bericht de staatstelevisie vrijdagavond op gezag van het ministerie voor Gezondheid. Sommige bronnen spreken van 25 doden.

De Arabische televisiezender al-Jazeera berichtte van nabij het Tahrirplein in Cairo hoe aanhangers van de Moslimbroederschap met stokken en stenen Morsi-tegenstanders aanvielen. De twee groepen bestookten elkaar met vuurwerk. Auto’s werden in brand gestoken. Toen pantserwagens van het leger oprukten, vluchtten de aanvallers snel weg.

Sinaï

Op het Sinaï-schiereiland bestormden Morsi-aanhangers de zetel van de lokale overheid van Noord-Sinaï in El-Arish. Ze trokken het gebouw, dat door de veiligheidstroepen was verlaten na het vuurgevecht, binnen en hesen er hun vlag.

Eerder vrijdag brachten gewapende mannen vijf agenten om het leven op het schiereiland, kort na de dood van een soldaat in de regio, die grenst aan de Gaza-strook en Israël.

Moslimbroeder nr. 2 onder arrest

Khairat al-Shater, de nummer twee van de Egyptische Moslimbroeders, is opgepakt, twee dagen na de militaire staatsgreep tegen president Mohammed Morsi. Dat werd bij een veiligheidsbron vernomen.

Het parket beval de arrestatie van al-Shater en zijn broer, aldus een anonieme bron bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. “Ze hebben zich zonder geweld overgegeven.”

Lokale televisiezenders bevestigden dat al-Shater opgepakt werd in een woning in het oosten van de Egyptische hoofdstad.

Na de staatsgreep vaardigden de militaire autoriteiten ruim 300 aanhoudingsmandaten uit tegen leden van de Moslimbroeders, de beweging waarvan Morsi lid is.

‘Gruwelijk seksueel geweld’

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon waarschuwde intussen voor een ‘politiek van represailles’. De oplossing van de crisis in het land impliceert dat “er geen plaats is voor represailles of de uitsluiting van een partij of gemeenschap”, zei een woordvoerder van de VN-secretaris-generaal. Ban volgt naar verluidt “met groeiende ongerustheid de laatste ontwikkelingen van de crisis”.

Ban had het ook over “gruwelijke informatie over seksueel geweld” tussen de manifestanten. Ki-moon riep de Egyptische ordetroepen op om de manifestanten te beschermen en geweld te verhinderen. Naar verluidt zijn er op het Tahrirplein de voorbije dagen tientallen vrouwen verkracht. (Belga/TV)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Waarschuwing: de beelden in de onderstaande video kunnen als schokkend ervaren worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content