Egypte heeft bijna 700 belangrijke politiemensen ontslagen. Ze zouden betrokken zijn geweest bij het neerschieten van betogers in de lente van dit jaar. De mannen worden vanaf 1 augustus aan de deur gezet. De maatregel werd woensdag bekendgemaakt door de Egyptische minister van Binnenlandse Zaken Mansour al-Essawi.

Hoogste in rang

Het gaat om de zwaarste herstructurering in de geschiedenis van het politieapparaat van het land, beklemtoonde hij. Maar liefst 500 van de ontslagen politieverantwoordelijken waren de hoogste in rang.

Volgens de Egyptische staatstelevisie zouden 37 van de betrokken officieren zich voor de rechter moeten verantwoorden voor doodslag.

De ontslagen kwamen er na de aanhoudende protesten van de voorbije weken in Kaïro en andere Egyptische steden. De manifestanten eisen dat de agenten die betrokken waren bij het neerdrukken van het volksprotest zouden worden aangepakt. Bij dat protest kwamen begin dit jaar 846 mensen om en raakten duizenden betogers gewond. Uiteindelijk stapte ook president Hosni Moebarak op. (Belga/TE)

Egypte heeft bijna 700 belangrijke politiemensen ontslagen. Ze zouden betrokken zijn geweest bij het neerschieten van betogers in de lente van dit jaar. De mannen worden vanaf 1 augustus aan de deur gezet. De maatregel werd woensdag bekendgemaakt door de Egyptische minister van Binnenlandse Zaken Mansour al-Essawi. Hoogste in rang Het gaat om de zwaarste herstructurering in de geschiedenis van het politieapparaat van het land, beklemtoonde hij. Maar liefst 500 van de ontslagen politieverantwoordelijken waren de hoogste in rang. Volgens de Egyptische staatstelevisie zouden 37 van de betrokken officieren zich voor de rechter moeten verantwoorden voor doodslag. De ontslagen kwamen er na de aanhoudende protesten van de voorbije weken in Kaïro en andere Egyptische steden. De manifestanten eisen dat de agenten die betrokken waren bij het neerdrukken van het volksprotest zouden worden aangepakt. Bij dat protest kwamen begin dit jaar 846 mensen om en raakten duizenden betogers gewond. Uiteindelijk stapte ook president Hosni Moebarak op. (Belga/TE)