Egypte maakt balans op: 36 doden en duizend gewonden

© Reuters

Bij de gewelddadige confrontaties tussen aanhangers en tegenstanders van de door het leger afgezette Egyptische president Mohammed Morsi zijn minstens 36 gestorven en raakten duizend personen gewond.

De gewelddadige confrontaties tussen aanhangers en tegenstanders van de door het leger afgezette Egyptische president Mohamed Morsi hebben minstens 36 doden en duizend gewonden geëist. Die balans gaf Mohamed Sultan, het hoofd van de Egyptische nationale ambulancedienst.

Minstens 16 slachtoffers vonden de dood door geweervuur. De onlusten begonnen toen het leger optrad tegen pro-Morsibetogingen van de Moslimbroederschap. Over de onlusten hielden interim-president Aldy Mansour, bevelhebber van het leger en minister van Defensie Abdel-Fattah al-Sissi, minister van Binnenlandse Zaken Mohammed Ibrahim en Mansurs drie net benoemde raadgevers overleg in het presidentspaleis Ittihadiya.

Aanhangers van de Moslimbroederschap en hun islamistische bondgenoten hebben gezegd te zullen blijven protesteren tot Morsi weer is ingezworen.

Ook Kopten kop van Jut

In de hoofdstad al-Arish van het schiereiland Sinai een koptische priester in zijn wagen doodgeschoten. Islamisten hebben sedert woensdag, de dag van de putsch, zeker zes kerken aangevallen.

In al-Arish bestormden honderden aanhangers van Morsi het provinciale hoofdkwartier. Tientallen van hen houden het gebouw nog steeds bezet. Bij die bestorming vielen 18 gewonden. Veiligheidstroepen trokken zich terug uit vrees voor een bloedbad.

Mohammed ElBaradei meest logische keuze voor premier

Het Egyptische presidentschap benadrukte dat er officieel nog geen nieuwe premier benoemd werd, nadat verschillende bronnen eerder hadden gemeld dat Mohammed ElBaradei de opdracht gekregen had om een nieuwe regering te vormen.

“De interim-president Adli Mansur heeft vandaag ElBaradei ontmoet, maar er heeft tot nu toe geen officiële benoeming plaatsgevonden”, zegt Ahmad al-Muslimani, een adviseur van Mansur. Er zijn verschillende kandidaten voor de functie, maar het gewezen hoofd van het internationaal atoomenergieagentschap (IAEA) is wel “de meest logische keuze”, zo klinkt het. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content