Egypte laat Australische Al Jazeera-journalist vrij

Peter Greste, Australisch Al Jazeera-journalist. © Belga

Egypte gaat de Australiër Peter Greste, journalist van de Arabische nieuwszender Al Jazeera, vrijlaten en het land uitzetten. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken meegedeeld.

Volgens luchthavenfunctionarissen heeft Greste met een toestel van Egyptair het land reeds verlaten en is hij op weg naar Cyprus.

Al Jazeera zelf verwelkomt de vrijlating van zijn journalist en eist tegelijk de vrijlating in Egypte van twee eveneens opgepakte collega’s. De zender met zetel in Qatar zegt niet te zullen rusten tot al zijn verslaggevers vrij zijn.

Een jaar geleden werden Greste, de Egyptenaar Baher Mohammed en Mohammed Fadel Fahmy, die zowel een Egyptisch als een Canadees paspoort heeft, opgepakt op beschuldiging van hulp aan de ’terroristische Moslimbroederschap’. In juni werden ze veroordeeld tot gevangenisstraffen tussen zeven en tien jaar. De zaak zorgde internationaal voor heel wat verontwaardiging.

Behalve van steun aan de Moslimbroeders van de in 2013 afgezette president Mohammed Morsi, werden de drie journalisten ook beschuldigd van het verspreiden van ‘vals nieuws’. De Moslimbroeders zijn officieel als terroristische organisatie bestempeld door de nieuwe machtshebbers in Egypte. De sterke man is president Abdoel Fatal al-Sisi, een generaal uit het Egyptische leger.

Een maand geleden besliste de hoogste rechtbank van Egypte nog dat het proces van de drie overgedaan moest worden.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content