Egypte: Interimpresident wil verkiezingsdatum respecteren

De Egyptische interimpresident Adly Mansour © REUTERS

Die noodtoestand werd ingesteld nadat halverweg augustus de protestkampen van de supporters van ex-president Mohamed Morsi bloedig uit elkaar gedreven werden. Tijdens zijn eerste tv-interview sinds hij twee maanden geleden aan de macht kwam, herhaalde Mansour dat de autoriteiten van plan zijn om het schema voort te zetten die het leger op 3 juli had aangekondigd, na de afzetting van president Morsi. “We engageren ons ertoe om de kalender in elke volgende stap te volgen”, zei hij.

Vorige zondag kondigde Mansour nog de oprichting aan van een vijgtigkoppige commissie, die zich moet buigen over de Grondwetsherziening. Die commissie is vooral samengesteld uit leden van liberale of linkse gezindheid. De wetsherziening is één van de belangrijkste onderdelen van het gervormingsplan. Dat voorziet een referendum over de Grondwet en nadien parlements- en presidentsverkiezingen begin 2014.

Noodtoestand

Tijdens het meer dan een uur durende onderhoud met een journalist van de staatsomroep verzekerde Mansour ook dat de noodtoestand halfweg september opnieuw tegen het licht zal worden gehouden. De noodtoestand was jaren aan een stuk permanent van kracht in Egypte. De opheffing ervan was één van de verworvendheden van de opstand die begin 2011 Hosni Moebarak van de macht verdreef. Mansour verdedigde de herinvoering van de noodtoestand door de noodzaak om “de burgers tegen het terrorisme te beschermen”. Niettemin verwacht hij naar eigen zeggen niet dat de maatregel zal worden verlengd na half september, “indien de toestand verbetert”.

Terwijl de brutale repressie van 14 augustus, waarbij – vooral in het pro-Morsikamp — honderden doden vielen een golf van internationale veroordelingen met zich meebracht, meent Mansour dat de politie “conform de internationale standaarden” heeft gehandeld. Wat de toestand in Syrië betreft, zei het staatshoofd “het gebruik van chemische wapens door eender welke partij” te veroordelen. Het is aan de VN-inspecteurs om te bepalen wie achter de aanval met gifgas zat. (Belga/TV)

Partner Content