De Egyptenaren moeten zich in een tweedaags referendum uitspreken over een nieuwe grondwet. Dat meldt de Britse omroep BBC. Die grondwet moet de weg vrijmaken voor nieuwe presidents- en parlementsverkiezingen.

De nieuwe constitutie moet de oude grondwet vervangen die werd uitgevaardigd onder de islamistische president Mohammed Morsi, die in juli werd afgezet door het Egyptische leger. Volgens de nieuwe grondwet krijgt het leger ook aanzienlijk meer macht. Bovendien worden politieke partijen met een religieuze achtergrond verboden.

Moslimbroeders

De Moslimbroeders van Morsi weigeren het referendum te erkennen. Volgens hen hebben de huidige machthebbers een staatsgreep gepleegd en is de volksraadpleging een poging om hun coup te rechtvaardigen. Ze roepen dan ook op om de stembusgang te saboteren.

De Moslimbroederschap, die door het huidige regime wordt beschouwd als een terroristische groepering, wordt tegenwoordig vervolgd in Egypte. Protesten tegen het referendum worden niet getolereerd. Volgens het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er 200.000 politieagenten op de been om de stemlokalen te bewaken.

Bomaanslag

Kort voor opening van de stembureaus vond een bomaanslag plaats in Caïro. De zelfgemaakte bom kwam tot ontploffing in de buurt van een gerechtsgebouw. Bij die explosie zijn echter geen gewonden gevallen. (YD)

De Egyptenaren moeten zich in een tweedaags referendum uitspreken over een nieuwe grondwet. Dat meldt de Britse omroep BBC. Die grondwet moet de weg vrijmaken voor nieuwe presidents- en parlementsverkiezingen.De nieuwe constitutie moet de oude grondwet vervangen die werd uitgevaardigd onder de islamistische president Mohammed Morsi, die in juli werd afgezet door het Egyptische leger. Volgens de nieuwe grondwet krijgt het leger ook aanzienlijk meer macht. Bovendien worden politieke partijen met een religieuze achtergrond verboden.De Moslimbroeders van Morsi weigeren het referendum te erkennen. Volgens hen hebben de huidige machthebbers een staatsgreep gepleegd en is de volksraadpleging een poging om hun coup te rechtvaardigen. Ze roepen dan ook op om de stembusgang te saboteren.De Moslimbroederschap, die door het huidige regime wordt beschouwd als een terroristische groepering, wordt tegenwoordig vervolgd in Egypte. Protesten tegen het referendum worden niet getolereerd. Volgens het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er 200.000 politieagenten op de been om de stemlokalen te bewaken.Kort voor opening van de stembureaus vond een bomaanslag plaats in Caïro. De zelfgemaakte bom kwam tot ontploffing in de buurt van een gerechtsgebouw. Bij die explosie zijn echter geen gewonden gevallen. (YD)