Egypte: Hazem al-Beblawi eerste minister, ElBaradei vicepresident

© EPA

In Egypte heeft interimpresident Adli Mansour de vroegere minister van Financiën Hazem al-Beblawi tot eerste minister en Mohammed ElBaradei tot vicepresident benoemd.

In Egypte heeft interimpresident Adli Mansour de vroegere minister van Financiën Hazem al-Beblawi tot eerste minister benoemd, zo hebben de Arabische nieuwszender al-Jazeera en Egyptische staatsmedia gemeld. Tevens benoemde de dienstdoende president Mohammed ElBaradei tot vicepresident en verantwoordelijk voor Buitenlandse Zaken.

De islamistische al-Nourpartij, die meerdere kandidaten heeft verworpen, stemt in met Hazem al-Beblawi, aldus al-Jazeera. De partij onderzoekt wel nog de benoeming van ElBaradei.

De economist al-Beblawi was van juli tot november 2011 minister van Financiën onder het militair bewind.

Stappenplan

Na de jongste escalatie van het geweld met 51 doden in Egypte heeft overgangspresident Adli Mansour het stappenplan voor nieuwe verkiezingen gepresenteerd. Hij stelde een decreet voor waarin bepaald wordt dat er over een half jaar een nieuw parlement moet gekozen worden. Ook de omstreden, door islamisten geschreven grondwet moet herwerkt worden. Over de nieuwe tekst moet in een referendum gestemd worden. Na het parlement zijn ook verkiezingen voor een nieuwe president voorzien. Aan het begin van de ramadan hopen vele Egyptenaren dat de situatie enigszins zal kalmeren.

Moslimbroeders plannen nog massademonstraties

De tot nog toe regerende Moslimbroeders hebben het voorstel van Mansour al afgewezen. Ze plannen opnieuw massademonstraties in Cairo en andere Egyptische steden. De islamistische president Mohammed Morsi was vorige week na massaal protest door de strijdkrachten afgezet. Mansour legde de verklaring af na overleg met de politieke groepen, die de val van Morsi hadden gesteund. Onduidelijk is hoe snel de voorbereidingen worden aangevat, want woensdagochtend begint
in Egypte de vastentijd. Omdat de meeste vrome moslims de nu hete dagen zonder eten en drinken doorbrengen, worden in deze ramadan de meest inspannende activiteiten uitgesteld.

Het voorstel van Mansour kwam er nadat de situatie in Egypte dramatisch was geëscaleerd. Bij botsingen tussen islamisten en het leger in Cairo werden volgens officiële cijfers minstens 51 mensen gedood en 435 anderen verwond. Het leger argumenteerde dat gewapende demonstranten de officiersclub van de epublikeinse Garde wilden bestormen. De Moslimbroederschap daarentegen beweert dat vreedzame betogers tijdens het ochtendgebed werden aangevallen.

Salafisten ‘veel volwassener dan Moslimbroeders’

Ook de ultraconservatieve salafisten hebben zich na het bloedbad voor de militaire club uit de Egyptische overgangscoalitie teruggetrokken. Volgens de Duitse islamkenner Guido Steinberg wil dat niet zeggen dat ze schouder aan schouder staan met de Moslimbroeders. De salafisten hadden zich de voorbije maanden “veel volwassener opgesteld” dan de Moslimbroeders, zei hij op Deutschlandradio Kultur. Ze hadden Morsi steeds opnieuw aangespoord om met zijn tegenstanders te
praten en oplossingen te zoeken. Morsi en de Moslimbroeders hadden daarentegen gezegd dat ze de verkiezingen hadden gewonnen en eigenlijk met niemand rekening moesten houden. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content