Egypte: golf van nieuwe protestacties

© epa

Het Egyptische leger staat voor een belangrijke uitdaging: de opborrelende minirevoluties afhouden.

Nieuwe stakers en betogers steken al meteen na de val van het Egyptische regime de kop op. Ambtenaren uit de bank-, transport- en toerismesector protesteerden maandag voor hogere lonen en het ontslag van hun managers.

Onder meer de toerismesector kreeg het zwaar te verduren door de aanhoudende protesten tegen ex-president Hosni Mubarak.

Reactie leger

Het Egyptische leger lanceerde maandag een oproep om een einde te maken aan de stakingen. Daarin benadrukt ze dat de acties in deze delicate periode een “negatief effect hebben op de veiligheid, economie en stabiliteit van het land”.

Ook zijn er berichten dat het leger vergaderingen van vakbonden en professionele organisaties zou bannen om zo een halt toe te roepen aan de nieuwe stakingen. Volgens correspondenten van de Engelse nieuwszender BBC zou dit echter meer onrust en problemen kunnen veroorzaken.

Het merendeel van de duizenden betogers had het Tahrirplein op zondag verlaten na de aankondiging van het Egyptische leger dat het parlement werd ontbonden en de grondwet opgeheven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content