Een Egyptische rechtbank heeft drie journalisten van al-Jazeera, een Australiër, een Canadees-Egyptische en een Egyptische, tot zeven jaar cel veroordeeld wegens het 'verdraaien' van het nieuws en samenwerking met de door de militaire junta buiten de wet gestelde Moslimbroederschap. Ook de Nederlandse journaliste Rena Netjes werd, bij verstek, veroordeeld: zij kreeg tien jaar cel. Ook zij werd schuldig bevonden aan het 'verspreiden van valse informatie' en het bieden van een platform aan de Moslimbroeders, de beweging van de afgezette, democratisch verkozen president Mohamed Morsi. Tegen de Nederlandse en de drie al-Jazeerajournalisten was 15 jaar cel geëist.

Twintig journalisten aangeklaagd

In totaal zijn twintig journalisten aangeklaagd. Het omstreden proces begon in februari en leidde tot veel controverse in het Westen. Netjes schreef in een eerste reactie op Twitter: ''Out-ra-gous! ('outrageous', schandelijk, nvdr) #Knettergekkistan!'

De Egyptische journalist, Baher Mohamed, kreeg nog eens een extra straf van drie jaar wegens samenwerking met 'terroristen': hij zal dus tien jaar in de cel moeten zitten.

'Netjes heeft geen eerlijk proces gehad'

In Nederland en Australië werd al 'geschokt' gereageerd op de vonnissen. Netjes heeft in Egypte geen eerlijk proces gehad en Nederland is 'zeer teleurgesteld' in het vonnis, aldus de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. 'Nederland neemt deze zaak hoog op. Ik heb de Egyptische ambassadeur op het ministerie ontboden en zal de zaak vandaag in Luxemburg bespreken met mijn EU-collega's', aldus de bewindsman.

In totaal zijn twintig journalisten aangeklaagd: negen zitten in Egypte in voorarrest, elf kunnen (en zullen allicht) bij verstek veroordeeld worden. Zestien van de beklaagden hebben de Egyptische nationaliteit, de 'buitenlanders' zijn de Nederlandse Netjes, de Australiër Peter Greste en twee Britten.

De Egyptenaren worden allen beschuldigd van lidmaatschap van een 'terreurorganisatie', de sinds vorig jaar (en ook onder dictator Hosni Moebarak lange tijd) verboden Moslimbroederschap. Behalve de drie al-Jazeerajournalisten werden vier andere beklaagden tot zeven jaar cel veroordeeld; twee werden er vrijgesproken.

Amper bewijsmateriaal

De journalisten pleitten onschuldig. Zij zeggen enkel hun werk te hebben gedaan. Maar volgens de Egyptische rechter hebben zij 'het beeld van Egypte in het buitenland verdraaid'. Tijdens het proces zijn de aanklagers er amper in geslaagd om met enig concreet bewijsmateriaal de aanklachten te staven. Met de harde straffen zorgt Egypte er ironisch genoeg voor dat het imago van het land in het buitenland wordt geschaad.

(Belga/SD)

Een Egyptische rechtbank heeft drie journalisten van al-Jazeera, een Australiër, een Canadees-Egyptische en een Egyptische, tot zeven jaar cel veroordeeld wegens het 'verdraaien' van het nieuws en samenwerking met de door de militaire junta buiten de wet gestelde Moslimbroederschap. Ook de Nederlandse journaliste Rena Netjes werd, bij verstek, veroordeeld: zij kreeg tien jaar cel. Ook zij werd schuldig bevonden aan het 'verspreiden van valse informatie' en het bieden van een platform aan de Moslimbroeders, de beweging van de afgezette, democratisch verkozen president Mohamed Morsi. Tegen de Nederlandse en de drie al-Jazeerajournalisten was 15 jaar cel geëist. In totaal zijn twintig journalisten aangeklaagd. Het omstreden proces begon in februari en leidde tot veel controverse in het Westen. Netjes schreef in een eerste reactie op Twitter: ''Out-ra-gous! ('outrageous', schandelijk, nvdr) #Knettergekkistan!' De Egyptische journalist, Baher Mohamed, kreeg nog eens een extra straf van drie jaar wegens samenwerking met 'terroristen': hij zal dus tien jaar in de cel moeten zitten.In Nederland en Australië werd al 'geschokt' gereageerd op de vonnissen. Netjes heeft in Egypte geen eerlijk proces gehad en Nederland is 'zeer teleurgesteld' in het vonnis, aldus de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. 'Nederland neemt deze zaak hoog op. Ik heb de Egyptische ambassadeur op het ministerie ontboden en zal de zaak vandaag in Luxemburg bespreken met mijn EU-collega's', aldus de bewindsman. In totaal zijn twintig journalisten aangeklaagd: negen zitten in Egypte in voorarrest, elf kunnen (en zullen allicht) bij verstek veroordeeld worden. Zestien van de beklaagden hebben de Egyptische nationaliteit, de 'buitenlanders' zijn de Nederlandse Netjes, de Australiër Peter Greste en twee Britten. De Egyptenaren worden allen beschuldigd van lidmaatschap van een 'terreurorganisatie', de sinds vorig jaar (en ook onder dictator Hosni Moebarak lange tijd) verboden Moslimbroederschap. Behalve de drie al-Jazeerajournalisten werden vier andere beklaagden tot zeven jaar cel veroordeeld; twee werden er vrijgesproken. De journalisten pleitten onschuldig. Zij zeggen enkel hun werk te hebben gedaan. Maar volgens de Egyptische rechter hebben zij 'het beeld van Egypte in het buitenland verdraaid'. Tijdens het proces zijn de aanklagers er amper in geslaagd om met enig concreet bewijsmateriaal de aanklachten te staven. Met de harde straffen zorgt Egypte er ironisch genoeg voor dat het imago van het land in het buitenland wordt geschaad. (Belga/SD)