Het ambitieuze project werd voorgesteld in het kader van een top in Sharm el-Sheikh, waarop grote investeerders waren uitgenodigd.

"Het idee voor een nieuwe stad komt voort uit het besef dat de bevolking van Caïro de komende veertig jaar nog zal verdubbelen", zo verklaarde minister van Wonen Moustafa Kamal Madbouli.

Volgens de website van het project wordt verwacht dat Caïro tegen 2050 zal groeien van 18 naar 40 miljoen inwoners. De nieuwe stad, die nog geen naam heeft, komt aan de buitenste rand van het huidige Caïro te liggen, in de richting van de stad Suez, en omvat een terrein van 700 vierkante kilometer. Dat is "12 keer groter dan Manhattan", aldus de minister, "we denken aan een van de grote hoofdsteden van de wereld, met de nieuwste technologieën, aangepast aan de noden van alle bewoners". De nieuwe hoofdstad krijgt onder andere een internationale luchthaven, "groter dan Heathrow", het "grootste park ter wereld" en een pretpark dat "vier keer zo groot is als dat van Disneyland in Californië". Er komen 2.000 scholen en 600 gezondheidscentra.

'Stabiel regime'

Alle officiële instellingen zoals het parlement, het presidentiële paleis, de verschillende ministeries en de buitenlandse ambassades zullen in de toekomstige administratieve hoofdstad een nieuw onderkomen krijgen. De uitvoering van de eerste fase van het project zal volgens de minister tussen de vijf en zeven jaar in beslag nemen en 42,9 miljard euro kosten.

Op de top hebben Koeweit, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten samen 12 miljard dollar aan hulp en investeringen toegezegd.

De nieuwe stad komt ten oosten van Cairo, /
De nieuwe stad komt ten oosten van Cairo © /

Het doel van de top was om de wereld te tonen dat Egypte weer stabiel is en klaar voor economische investeringen. In totaal zocht Egypte voor 60 miljard dollar toezeggingen, waarmee men de Egyptische economie zou willen op gang trekken. Omgekeerd, redeneren de beleidslieden in Egypte, zal er maar echt blijvend stabiliteit komen als de economie aantrekt.

Democratie? Economie?

Op het nieuws van de nieuwe stad werd in Cairo in eerste instantie positief gereageerd. Werkloosheid en behuizing zijn immense problemen, net als files. Maar rechtengroepen vrezen dat de huidige regering de investeringen zal aangrijpen om de terugkeer naar de democratie uit te stellen.

De stad zal gebouwd worden door Capital City Partners, dat geleid wordt door Mohamed Alabbar, afkomstig uit de Emiraten. Deze zakenman liet ook al 's werelds hoogste building bouwen, de Burj Khalifa, in zijn thuisstad Dubai.

Het wordt een natuurlijke uitbreiding van de stad Cairo, aldus Alabbar in een gesprek met de BBC. Hij zei zich te verheugen op de kans om iets uit het niet te doen oprijzen.

(Belga/RR)

Het ambitieuze project werd voorgesteld in het kader van een top in Sharm el-Sheikh, waarop grote investeerders waren uitgenodigd."Het idee voor een nieuwe stad komt voort uit het besef dat de bevolking van Caïro de komende veertig jaar nog zal verdubbelen", zo verklaarde minister van Wonen Moustafa Kamal Madbouli.Volgens de website van het project wordt verwacht dat Caïro tegen 2050 zal groeien van 18 naar 40 miljoen inwoners. De nieuwe stad, die nog geen naam heeft, komt aan de buitenste rand van het huidige Caïro te liggen, in de richting van de stad Suez, en omvat een terrein van 700 vierkante kilometer. Dat is "12 keer groter dan Manhattan", aldus de minister, "we denken aan een van de grote hoofdsteden van de wereld, met de nieuwste technologieën, aangepast aan de noden van alle bewoners". De nieuwe hoofdstad krijgt onder andere een internationale luchthaven, "groter dan Heathrow", het "grootste park ter wereld" en een pretpark dat "vier keer zo groot is als dat van Disneyland in Californië". Er komen 2.000 scholen en 600 gezondheidscentra. Alle officiële instellingen zoals het parlement, het presidentiële paleis, de verschillende ministeries en de buitenlandse ambassades zullen in de toekomstige administratieve hoofdstad een nieuw onderkomen krijgen. De uitvoering van de eerste fase van het project zal volgens de minister tussen de vijf en zeven jaar in beslag nemen en 42,9 miljard euro kosten.Op de top hebben Koeweit, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten samen 12 miljard dollar aan hulp en investeringen toegezegd.Het doel van de top was om de wereld te tonen dat Egypte weer stabiel is en klaar voor economische investeringen. In totaal zocht Egypte voor 60 miljard dollar toezeggingen, waarmee men de Egyptische economie zou willen op gang trekken. Omgekeerd, redeneren de beleidslieden in Egypte, zal er maar echt blijvend stabiliteit komen als de economie aantrekt.Op het nieuws van de nieuwe stad werd in Cairo in eerste instantie positief gereageerd. Werkloosheid en behuizing zijn immense problemen, net als files. Maar rechtengroepen vrezen dat de huidige regering de investeringen zal aangrijpen om de terugkeer naar de democratie uit te stellen.De stad zal gebouwd worden door Capital City Partners, dat geleid wordt door Mohamed Alabbar, afkomstig uit de Emiraten. Deze zakenman liet ook al 's werelds hoogste building bouwen, de Burj Khalifa, in zijn thuisstad Dubai.Het wordt een natuurlijke uitbreiding van de stad Cairo, aldus Alabbar in een gesprek met de BBC. Hij zei zich te verheugen op de kans om iets uit het niet te doen oprijzen.(Belga/RR)