Egypte bekritiseert inmenging VS

Ahmed Aboul Gheit, secretaris-generaal van de Arabische Liga © epa

Ahmed Aboul Gheit, de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, vraagt Washington om Egypte te steunen in plaats van haar wil op te dringen.

“De Amerikanen zeggen ons dat we ‘nu’ voor verandering moeten zorgen, maar daar zijn we al een week mee bezig”, reageert Aboul Gheit in een interview met PBS. “Dat is geen nuttig advies, dat is je wil opdringen aan een oude vriend.”

Egypte gaf geen gehoor aan de dringende boodschap van de vicepresident van de VS, Joe Biden, om de al vier decennia ingeroepen noodtoestand op te heffen. “Door vernielingen lopen op dit moment 17.000 gevangen los rond op straat. Hoe kunt u dan van ons vragen om de noodtoestand op te heffen. Zoiets heeft tijd nodig.”

De VS is echter niet onder de indruk van de recente inspanningen van de Egyptische regering. “De voorstellen die voorlopig uit de bus zijn gekomen, betekenen te weinig voor het Egyptische volk “, verklaarde Robert Gibbs, woordvoerder van het Witte Huis.

PJ Crowley, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, wees er op dat de VS al jaren vragen om de noodtoestand op te heffen. “Zolang dit niet gebeurt, zullen we de beelden van opstand blijven zien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content