Eerste zwangere vrouw met zikavirus in Europa

Aedes aegypti © Belga Image

Een zwangere Spaanse vrouw die recent in Colombia is geweest, heeft het zikavirus opgelopen. Het gaat om het eerste (bekende) geval van een besmette zwangere vrouw in Europa.

De Spaanse regering heeft het nieuws bevestigd. De vrouw, die in Catalonië werd gediagnosticeerd, ‘is een zwangere vrouw die de symptomen vertoonde na naar Colombia te zijn gereisd’, aldus het ministerie van Gezondheid.

Zij is opgenomen in een lijst van zeven ‘geïmporteerde’ gevallen, of mensen die het virus hebben opgelopen na in de risicozones te hebben gereisd. Het ministerie benadrukt dat ze geen risico voor verspreiding betekenen.

Microcefalie

Het zikavirus, dat hevig woedt in Latijns-Amerika en vooral door de muggensoorten aedes aegypti en aedes albopictus wordt overgedragen, wordt als zeer gevaarlijk voor zwangere vrouwen beschouwd, omdat het gelinkt wordt aan microcefalie (onderontwikkelde schedel en hersenen) bij baby’s en andere afwijkingen.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft deze week de wereldwijde noodtoestand uitgeroepen om de ziekte beter te kunnen bestrijden. De ministers van Volksgezondheid van Latijns-Amerika hebben woensdag in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo crisisberaad gehouden over de uitbreiding van het zikavirus en beslist tot grensoverschrijdende actie tegen tijgermuggen. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content