De strijd ligt volledig open. Dat komt door het grote aantal onbeslisten en de onuitgegeven keuzevrijheid die zich aandient voor de ongeveer 50 miljoen stemgerechtigden.

Er zijn twaalf kandidaten, van wie er vijf goede kansen worden toegedicht om de nieuwe president te worden. Het gaat om Mohammed Morsi, de kandidaat van de Moslimbroeders, de onafhankelijke islamist Abdel Moneim Aboel, Ahmed Shafik, de laatste regeringsleider onder Moebarak, de liberale carrièrediplomaat Amr Moessa, die secretaris-generaal van de Arabische Liga was, en Hamdien Sabbahi, de favoriet van oud-links en de jeugd.

De eerste ronde van de stembusgang is begonnen. Als niemand van de kandidaten een absolute meerderheid behaalt, maken de twee met de meeste stemmen op 16 en 17 juni onder mekaar uit wie de opvolger wordt van Moebarak.

Militaire overgangsregering

Na de val van Moebarak in februari 2011 nam de Militaire Raad de macht in handen en stelde een overgangsregering aan. De generaals hebben beloofd zich eind juni uit de politiek terug te trekken. De militairen kregen heel wat kritiek tijdens de overgangsperiode die overschaduwd werd door protesten en geweld. (Belga/INM)

De strijd ligt volledig open. Dat komt door het grote aantal onbeslisten en de onuitgegeven keuzevrijheid die zich aandient voor de ongeveer 50 miljoen stemgerechtigden. Er zijn twaalf kandidaten, van wie er vijf goede kansen worden toegedicht om de nieuwe president te worden. Het gaat om Mohammed Morsi, de kandidaat van de Moslimbroeders, de onafhankelijke islamist Abdel Moneim Aboel, Ahmed Shafik, de laatste regeringsleider onder Moebarak, de liberale carrièrediplomaat Amr Moessa, die secretaris-generaal van de Arabische Liga was, en Hamdien Sabbahi, de favoriet van oud-links en de jeugd. De eerste ronde van de stembusgang is begonnen. Als niemand van de kandidaten een absolute meerderheid behaalt, maken de twee met de meeste stemmen op 16 en 17 juni onder mekaar uit wie de opvolger wordt van Moebarak. Militaire overgangsregering Na de val van Moebarak in februari 2011 nam de Militaire Raad de macht in handen en stelde een overgangsregering aan. De generaals hebben beloofd zich eind juni uit de politiek terug te trekken. De militairen kregen heel wat kritiek tijdens de overgangsperiode die overschaduwd werd door protesten en geweld. (Belga/INM)